Hufvudstadsbladet

Minst tre döda i höghusbran­d i Honolulu

Minst tre personer har dött och 16 personer skadats i en höghusbran­d i Honolulu på Hawaii, enligt myndighete­rna. Omkring 100 brandmän deltog i släcknings­arbetet.

- Hbl-tt-reuters

Ett hundratals personer flydde från det enorma bostadskom­plexet i Honolulu när kraftig rök började stiga från de översta våningarna. Vid halv sju på fredagskvä­llen lokal tid var branden under kontroll, meddelade räddningst­jänsten.

Några människor saknas fortfarand­e, men det är oklart hur många, enligt räddningsc­hefen David Jenkins. Branden kunde hållas till den 26:e, 27:e och den 28:e våningen och ett dussintals lägenheter har förstörts. Omkring 100 brandmän arbetade på platsen. Jenkins säger att brandmänne­n gått från dörr till dörr för att försäkra sig om att människor tar sig ut.

inget sprinklers­ystem

Larmet om branden, som startade på 26:e våningen och sedan spred sig till flera lägenheter och våningar, kom 14.30 lokal tid.

De tre bekräftade dödsoffren hittade på 26:e våningen.

Det finns 568 lägenheter i byggnaden, som enligt Honolulus borgmästar­e saknade sprinklers­ystem.

Honolulus brandchef Manuel Neves säger att branden inte hade spritt sig utanför lägenheten där den startade om det hade funnits ett fungerande sprinklers­ystem.

Patrick Williamson, som bor på våning 32, tog sig ut tillsamman­s med sina två söner när de kände brandlukt.

– Jag är orolig och lite arg. Att branden spred sig utom kontroll är misstänkt. Antingen dröjde det innan räddningst­jänsten kom eller så pågick det någonting i lägenheten. Hur det än är så undrar man vad som hände och det känns mindre säkert att bo i byggnaden nu, säger Williamson.

Boende bars ut

Troy Yasuda, som bor i huset mittemot, gav vatten till människor som evakuerads från den brinnande byggnaden.

– De hade svårt att andas på grund av röken, säger han och tillägger att vissa av de boende bars ut.

Han berättar hur polisen använde megafoner för att få människor som fortfarand­e var kvar inne i byggnaden att komma ner.

Omkring två timmar efter att branden bröt ut såg det ut som om den tilltog och nådde den 28:e våningen, enligt Aaron Dengler, som bor på fjärde våningen.

– Människor börjar bli riktigt nervösa. Det är oroande, säger Dengler.

En av de boende, som inte vill uppge sitt namn, säger att han tog sig ner genom ett rökfullt trapphus från 29:e våningen. Han säger att det var så mycket rök att han knappt kunde se.

Höghuset, som ligger just utanför det populära turistområ­det Waikiki, byggdes 1971.

Det är ännu oklart vad som orsakade branden.

Minst 80 människor omkom i en höghusbran­d i London den 14 juni.

 ?? FOtO: AFP/LEhtIkUvA/kENt NIshIMURA ?? eldsvåda. En brand bröt ut i ett höghus i Honolulu, Hawaii på fredagen.
FOtO: AFP/LEhtIkUvA/kENt NIshIMURA eldsvåda. En brand bröt ut i ett höghus i Honolulu, Hawaii på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland