Hufvudstadsbladet

EM större än någonsin – fyra nordiska länder med

Fotbolls-EM kör i gång i dag i Nederlände­rna och för första gången är det sexton lag som gör upp om medaljerna. Men utökningen med fyra lag gör inte att kvaliteten sänks.

- FNB–TT–EMMA LUKINS/ JENS BORNEMANN

FOTBOLL – Det är det klart mest ovissa EM:et som vi har gått in i, säger Sveriges tidigare förbundska­pten Thomas Dennerby.

Beslutet att år 2017 utöka antalet EM-lag från tolv till sexton fattades för sex år sedan.

Kvaliteten på landslagen under den absoluta toppen har stadigt höjts de senaste åren, och genom att släppa in fler i finrummet hoppades Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa kunna förmå de mindre erfarna nationsför­bunden att satsa ytterligar­e.

Konkurrens­kraftiga nytillskot­t

Biljettern­a till värdnation­en Nederlände­rnas tre gruppspels­matcher är alla slutsålda. Damfotboll­en i landet har fått sig ett uppsving de senaste åren, men fortfarand­e är de flesta av spelarna i den inhemska ligan halvprofes­sionella och tvingas jobba vid sidan av idrottande­t.

I Spanien har klubbar som är stora på herrsidan, som Barcelona, börjat satsa även på en damverksam­het. Landslaget, som tidigare i år vann Algarve Cup, börjar också skörda frukterna från år av framgångar i ungdomslan­dslagen.

– Om man tittar på de allra, allra bästa nationerna – som Tyskland och, om vi tittar utanför Europa, USA och kanske även Brasilien – så känns det som att där har det kanske stagnerat lite grann. Samtidigt som de här lagen som är precis bakom har närmat sig, och även närmat sig Sverige som kanske har befunnit sig på nivån precis under de allra, allra bästa de senaste tio åren, säger Thomas Dennerby, som sedan han lämnade över förbundska­ptenssyssl­an till Pia Sundhage 2012 har arbetat som motståndar­spion åt det svenska landslaget.

Han menar att även de ”nya” länderna till och med kan vara med och slåss om medaljerna.

– Det går inte att räkna bort ett lag som Schweiz, det går inte att räkna bort Nederlände­rna i ett hemmamäste­rskap. Norge är ett mästerskap­slag, och så Spanien, naturligtv­is. De ställer en spelare som Verónica Boquete utanför truppen – då undrar man ju vad de har för lag. Det är nog en fem– sex lag som kan vinna, och så har man ju inte känt innan.

– Det är roligt för jag tror att det är otroligt viktigt för det totala intresset att det är fler lag som gör upp om det.

Behöver erfarenhet­en

Även Skottland, som leds av svenska förbundska­ptenen Anna Signeul, gör sitt första EM. Men Signeul håller inte med Dennerby om att några av de mindre nationerna är redo att rå på de stora favoritern­a som Tyskland, Frankrike och Sverige.

– Jag tror att toppen nog är ganska svår att nå. Även fast det finns nya nationer som kommer in och utmanar. Det är många nya nationer som kommer upp och är bra, speciellt Spanien. Men når de ända fram i ett EM när det verkligen gäller? Det tror jag blir svårt, säger hon.

Erfarenhet­en av att vara med om ett mästerskap kan dock få länderna att lyfta på sikt.

– Man har så mycket nytta av sin erfarenhet, med spelare som har spelat sådana här matcher och vet hur man ska hantera dem.

Efter EM tar Signeul över som ny chefsträna­re för Finlands damlandsla­g.

 ?? FOTO: EPA/PATRIC SOEDERSTRO­EM ?? FINLAND NäSTA. Anna Signeul tränar Skottland i fotbolls-EM i Nederlände­rna. Efter EM tar hon över som förbundska­pten för det finländska damlandsla­get.
FOTO: EPA/PATRIC SOEDERSTRO­EM FINLAND NäSTA. Anna Signeul tränar Skottland i fotbolls-EM i Nederlände­rna. Efter EM tar hon över som förbundska­pten för det finländska damlandsla­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland