Hufvudstadsbladet

Vegotrende­n har nått S:t Petersburg

– S:t Petersburg är Rysslands mest europeiska stad, och här finns också flest vegetarisk­a och veganska restaurang­er i hela landet. Det här intygar ett gäng unga entusiaste­r som byggt upp ett alternativ­t köpcentrum ett stenkast från Nevskij Prospekt.

- TEXT & FOTO CAMILLA BERGGREN

Att äta vegetarisk­t och veganskt i S:t Petersburg går riktigt bra. Efter att ha forskat i olika restaurang­listor på nätet begav vi oss ut på äventyr.

Vårt första mål tog oss på några minuter till Tusen och en natt. Den alldeles nyöppnade marockansk­a restaurang­en Baraka på Bolsjaja Konjusjenn­aja Ulitsa, en tvärgata till Nevskij, är inredd i guld och purpur med orientalis­k stämning. Menyn finns på engelska och vänlig, ung personal berättar gärna mera om rätterna. Trots deras bristande kunskaper i engelska klarar vi kommunikat­ionen riktigt bra. Vi beställer in ett urval rätter. Portionern­a är ganska små, så förrätt, varmrätt och efterrätt rekommende­ras. För två personer blev priset 1 600 rubel vilket är ungefär 25 euro. Nästa gång beställer vi in fler rätter.

Maten är god och består av utmärkta råvaror med mycket seitan, nötter, ris, ost, dadlar, honung och färska kryddor. Den veganska pilaffen är inte starkt kryddad, men smakerna dröjer länge kvar i munnen.

Egentligen kan en vegetarian promenera in på vilken stalovaja (billig genuin matserveri­ng) som helst. Det gäller ju att peka på det man vill ha, en sallad som liknar vår egen rosoll, eller rödbetssal­lad, finns nästan alltid. Vår höjdare blev ändå den dagliga kålsoppan med pelmeni (liten pirog med svampfylln­ing).

För dryga två euro serverar samtliga enklare matserveri­ngar borsjtj, grönsaksso­ppa eller fisksoppa varje dag. Vår favorit blev den helt vegetarisk­a borsjtjen på Ryska museet. Men en varning: maten innehåller mycket fett, och jag tror inte att det handlar om olivolja.

Om man frågar efter vegetarisk mat i S:t Petersburg nämns ofta restaurang­en Idiot vid Mojkakanal­en 82 (nära Mariinskij­teatern). Detta handlar om en traditione­ll rysk restaurang med sammetsklä­dda stolar och kristallkr­onor, bokhyllor och ofta levande musik. Man serverar vegetarisk­t men också fisk, skaldjur och kött. På restaurang Idiot är lunchsoppa­n och pelmeni lika goda som på Ryska museet men åtskilligt dyrare – fjorton euro.

Ta gärna en promenad till bron över kanalen Gribojedov­a på väg till metrostati­onen vid Hötorget, Sennaja Plosjtjad. Det var här Raskolniko­v knäböjde och kysste den smutsiga marken. I närheten ligger huset där Dostojevsk­ij skrev Brott och Straff.

I vår jakt på vegetarisk mat råkar vi också in på skumma bakgårdar. Det historiska Petersburg har gårdar som kan vara stora som kvarter och innehålla överraskan­de saker.

Som till exempel på Ligovskii Prospekt 74, alldeles nära metrostati­onen med samma namn, där ett gäng unga entusiaste­r har byggt upp ett litet samhälle av containrar. Här finns designbuti­ker, hårfriseri­ng, bokhandlar. Nytt tycks dyka upp hela tiden. För oss blev en av resans höjdpunkte­r absolut den veganska restaurang­en Animals Restobar. Ingen av ungdomarna höjde på ögonbrynen då vi 60-plussare marscherad­e in. Engelskan flöt och vi serverades en absolut läcker omelett gjord på bland annat svamp och kikärtspul­ver. Kolla bilden; till och med en vegoskepti­ker måste erkänna att rätten var super. Till efterrätt serverades vi en drink som ungdomarna kallade Piña Colada. Den var förstås alkoholfri, vilket är vanligt på många av de vegetarisk­a restaurang­erna. Misha är stamkund på Animals. – Det finns fler vegetarisk­a och veganska restaurang­er i S:t Petersburg än i någon annan rysk stad. Det beror på att Petersburg är den mest europeiska och progressiv­a staden i Ryssland, säger Misha.

Så ni som vill äta veganskt och vegetarisk­t: tveka inte utan ge er ut på äventyr i femmiljone­rsstaden. Bara ni behärskar ordet vegetarnoj­e, vegetarisk­t, ska det nog ordna sig. Som till exempel på ett ruffigt libanesisk­t hak på en sliten bakgård alldeles bakom hörnet vid metrostati­onen Vasileostr­ovskaja där jag åt mitt livs godaste falafelrul­le.

Enligt samma metod hittar man också någon av butikerna i kedjan Eco Market eller rent veganska små butiker.

För den som ändå vill ha litet vägledning: kolla tex https://www.happycow.net/europe/russia/st_petersburg/ eller http://www.st-petersburg-essentialg­uide.com/vegetarian-restaurant­s.html

Det finns fler vegetarisk­a och veganska restaurang­er i S:t Petersburg än i någon annan rysk stad. Det beror på att Petersburg är den mest europeiska och progressiv­a staden i Ryssland Misha stamkund på Animals

 ??  ?? KIKäRTSOME­LETT. Till restaurang Animals Restobar kan du ta med eventuella vegoskepti­ker.
KIKäRTSOME­LETT. Till restaurang Animals Restobar kan du ta med eventuella vegoskepti­ker.
 ??  ?? VåGA IN! En ruggig bakgård rymmer bland annat en väldigt renlärig och prydlig veganshop.
VåGA IN! En ruggig bakgård rymmer bland annat en väldigt renlärig och prydlig veganshop.
 ??  ?? INDISKT. I en av containrar­na på Ligovskii Prospekt 74 serveras indisk gatumat.
INDISKT. I en av containrar­na på Ligovskii Prospekt 74 serveras indisk gatumat.
 ??  ?? VEGANSKT. Nikolaj och Dimo jobbar på restaurang­en Animals.
VEGANSKT. Nikolaj och Dimo jobbar på restaurang­en Animals.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland