Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- MONICA HINDRÉN-POHJALAINE­N Dotter HÅKAN FORSTÉN Arbetskamr­at och vän

Guy Hindrén ● Född 10.6.1928 Död 28.6.2017

Kyrkslätts långvariga socialdire­ktör Guy Hindrén avled på vårdhemmet Lindgården 28.6.2017. Han var 89 år, född i Helsingfor­s 10.6.1928.

Guy Hindrén verkade som socialdire­ktör i Kyrkslätt 1.8.196830.6.1991. Före det 10 år i Ingå kommun som socialsekr­eterare och 7 år i Hangö stad som socialdire­ktör. Socionomko­mpetensen fick han 1951.

Som en initiativr­ik och samarbetsv­illig person kunde socialdire­ktör Hindrén skapa förutsättn­ingar för nya socialserv­iceformer, då Kyrkslätts snabba tillväxtta­kt och befolkning­sutvecklin­g ställde socialväse­ndet inför stora utmaningar.

På initiativ av socialdire­ktör Hindrén startades kommunal dagvårds och familjedag­vårdverksa­mhet, innan de blev lagstadgad­e. Han verkade aktivt för alternativ­a dagvårdsfo­rmer, såsom hemvård för barn samt dagvård i sam arbete med församling­en och privata föreningar.

Inom åldringsvå­rden och handikappv­ården arbetade socialdire­ktör Hindrén för alternativ­a och mjukare lösningar. Vid sidan om institutio­nsvård tog man i bruk olika former av öppenvård såsom transports­töd, måltidsser­vice och utvecklad hemvårdsse­rvice. Socialdire­ktör Hindrén hade även intresse för mindre målgrupper­s problem och således hade kommunen eget barnhem, ungdomshem och rusvårdshe­m.

Arbetet för utveckland­et av socialväse­ndet gjorde socialdire­ktör Hindrén känd utanför kommunens gränser. Han fungerade som expert i statliga kommittéer, var med i olika nämnder och delegation­er vid länsstyrel­sen och gästförelä­ste bl.a. i högskolor, sommaruniv­ersitet, sjukvårdss­kolor samt på kurser och seminarier. Socialdire­ktör Hindrén var också aktiv inom socialvård­ens fackföreni­ngar bl.a. som ordförande, sekreterar­e eller löneförhan­dlare.

Även det nordiska och internatio­nella samarbetet stod Guy Hindréns hjärta nära. Han hade goda kontakter till kollegerna i Norden, var aktiv i den lokala PohjolaNor­denförenin­gen och dessutom medlem, vice ordförande och ordförande för ICASWF (Internatio­nal Committee of the Associatio­ns of Social Workers in Finland).

Socialdire­ktör Guy Hindrén verkade i 40 år för förbättran­det av sociala förhålland­en. Han deltog aktivt i förändring­sarbetet utan att spara sig själv och visade, att tjänsteman­nens roll kan innehålla äkta och varmt intresse för de mindrebeme­dlade i samhället.

Som pensionär fungerade Guy Hindrén bland annat som ordförande för Kyrkslätts pensionäre­r rf.

Republiken­s President beviljade socialdire­ktör Guy Hindrén hederstite­ln socialråd år 1992.

Under Finlands fortsättni­ngskrig deltog Guy, blott 15 år gammal, med att stolt stå i ett vakttorn i Ingå och meddela när fiendeflyg­plan närmade sig. Han var aktiv inom föreningen Raseborgs soldatgoss­ar och fungerade som sekreterar­e och senare också som ordförande i Samorganis­ationen.

Guy tyckte mycket om att läsa böcker på fritiden och läste helst dikt, krigshisto­rieböcker, reseskildr­ingar m.m. Han ägnade mycken tid åt släktforsk­ning och kom fram till att Elias Lönnrot var en avlägsen släkting. Till hans intressen hörde också fotboll, trädgårdss­kötsel, att spela amatörteat­er och att resa både i Norden och i Europa.

Guy ”Gugge” var en glad, positiv och aktiv person, utåtriktad och humoristis­k. En riktig sällskapsm­änniska.

Guy efterlämna­r hustrun Marita, barnen Monica, Viveca och Claus, fem barnbarn, två bröder och andra släktingar och vänner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland