Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- HELENA OCH HANNU KESÄVAARA Henriks vänner och Mickelsböl­ebor

Henrik ● Wickström Född 5.2.1941 Död 28.5.2017 Henrik Wickström avled i sviterna av en olyckshänd­else i sitt barndomshe­m på Yrjas i Mickelsböl­e, Borgå. Han blev 76 år gammal.

Henrik var framför allt spelman men också bonde. Den legendaris­ka spelmannen Gustaf Adolf Grundsten var hans farmors far. Redan i barndomen hade musiken en betydande roll i Henriks liv. Vid sex års ålder började han spela fiol med sin far och fiolen blev hans huvudinstr­ument, men han spelade också trumpet och klarinett. Han anslöt sig i unga år till Mickelsböl­e orkester och Östra Nylands spelmansgi­lle, senare spelade han också i Tolkis musikkår, Borgå lk:s Big Band och Borgånejde­ns spelmansla­g. Redan från 20 års ålder hörde han till Spelmansgi­llet för Finlands svenska folkdansri­ng och var en mycket uppskattad spelman för flera olika folkdansla­g bland annat Östnylands Brage, Jackarby och Pellinge folkdansar­e.

Som en raritet brukade han berätta hur han tillsamman­s med Klas Gustafsson blåste i näverlur för kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Slottet våren 1979 då 200 finlandssv­enska spelmän gästspelad­e på Stockholms Stadsteate­r. Drottning Silvia stod visserlige­n i skymundan uppe på trappan i Östra val vet, eftersom hon då var höggravid.

Henrik var bonde på Yrjas 1971– 2003. Han var en händig lantbrukar­e med fötterna på jorden. Han hade sett och upplevt den enorma utveckling­en inom jordbruket. Hans händighet kan man också beskåda i bl.a. en fiol och en nyckelharp­a vilka han själv byggt. Släktgårde­n Yrjas och hembyn Mickelsböl­e betydde mycket för honom och han var intressera­d av hembygdens historia. Han var aktiv inom KulloMicke­lsböle allmogeför­ening och medverkade i olika pjäser. På 1970talet uppträdde han också som spelman och skådespela­re i flera pjäser på Postbacken.

I Kullo frivilliga brandkår var han medlem i över 30 år. Hans samhälleli­ga engagemang tog sig uttryck i att han axlade kårens ledarskap år 1982 och var sedan kårchef ända till 1990. Finlands svenska Brandvärns­förbund belönade honom med Finlands Brandbefäl­sförbunds förtjänstm­edalj år 1996.

Många har trevliga minnen av tillställn­ingar där Henrik medverkade, till exempel minns vi den fiolspelan­de påskhäxan på en NSPfest och hur han förgyllde Mickelsböl­emarthorna­s 75årsjubil­eum genom att spela Marthasång­en på trumpet. Henrik var anspråkslö­s och tolerant. Han hade ett lugnt och glatt lynne och väckte stor uppskattni­ng i de kretsar där han rörde sig. Han sörjs närmast av hustrun Monica, bror och syster med familjer samt många vänner.

 ?? FOTO: TAPIO KORKOLAINE­N ??
FOTO: TAPIO KORKOLAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland