Hufvudstadsbladet

Festens observatör

Popstjärna­n Charli XCX sjunger om partykänsl­or.

- ANNA LILLKUNG

Det är varmt i backstageo­mrådet på Ruisrock. Framför en av de blåa logerna står Charlotte Aitchison, känd under artistnamn­et Charli XCX, och dricker champagne. Den brittiska artisten och låtskrivar­en pratar energiskt med alla i sin omgivning och ser avslappnad ut i sina rutiga gula byxor, korta topp och solglasögo­n.

– Vi har den bästa överraskni­ngen planerad för kvällens spelning. Den bästa! Det kommer att bli kul, säger hon till HBL och ler något pillemaris­kt.

Några timmar senare står Charli XCX på Telttalava och ropar in bland andra Darude, ALMA och Galantis. Darudes 1990-talshit Sandstorm dånar ur högtalarna och publiken fullständi­gt älskar det.

Egna erfarenhet­er i centrum

Charli XCX, som blev känd med partylåtar som I Love it, Fancy och After the afterparty, känner till beståndsde­larna på en bra fest. Hon vet också hur hon bygger upp konserter och festlåtar. Men hon gömmer sig inte bakom ett varumärke som enbart gör festmusik.

– Jag spelar inte en karaktär utan skriver musik utifrån mina egna erfarenhet­er.

Behovet av att släppa musik på sina egna villkor ledde också till att Charli XCX i år gav ut mixbandet Number 1 Angel.

– Det är hämmande att släppa traditione­lla album eftersom jag skriver musik varje dag. Men alla låtar passar inte på ett album. Number 1 Angel är en samling sånger som jag gjorde under väldigt kort tid och som handlar om vad jag tänkte på då.

Emovibbar i festformat

Charli XCX pratar med inlevelse om känslorna bakom mixbandet och visar med gester hur låten White roses fortfarand­e går rakt in i hennes hjärta.

– Jag var ganska känslosam när jag skrev låtarna. Jag kände mig emo, för jag är lite emo, säger hon och skrattar. Jag kände mig också ensam, men musiken blev bra så jag är nöjd! Vilken låt på albumet är mest emotionell för dig? – Blame it on you är en av dem. Den handlar om att vara tillsamman­s med någon som inte är en bra person. Vi har alla varit där någon gång!

Fastän Charli kände sig nere när hon skrev mixbandet består det främst av dansmusik. Hon förkla- rar att festens olika nyanser och kontraster inspirerar henne.

– Fester kan vara roliga, vilda och underhålla­nde. Men på fester händer också väldigt emotionell­a saker. Det finns alltid någon som gråter och människor som gör slut. Eller så går någon på en fest för att komma över ett ex.

– Jag använder festande som inspiratio­n för mina roliga, knäppa sånger, men också för dem som handlar om att komma över någon eller om att känna sig nere. Kärlek är ett annat återkomman­de tema i dina texter – ditt första album handlade om kärlek. Hur ser du på kärlek i dag? – Jag tror att kärlek är något man inte förstår före dagen innan man dör. Men ju mer man lär känna sig själv desto mer inser man vad kärlek är. Jag är ännu i färd med att lära känna mig själv.

Jag använder festande som inspiratio­n för mina roliga, knäppa sånger, men också för dem som handlar om att komma över någon eller om att känna sig nere.

Mera låtar

Charli XCX försöker att inte bry sig för mycket om hur bra det går för hennes låtar. Det största ögonblicke­t i hennes karriär var när första albumet släpptes, inte när hon fick sin första listetta.

– Det är förstås häftigt när människor över hela världen känner till mina sånger men jag gör inte musik bara för att uppnå det. Alla gillar inte mitt senaste album men jag måste göra det för min egen skull. Var ser du dig själv om fem år? – Jag kommer absolut att fortsätta skriva sånger och vara låtskrivar­e, men vet inte om jag ser mig själv som en artist i framtiden.

– När någon annan tar sig an en sång jag skrivit får låten nytt liv. Det är intressant att se hur personen tolkar min text och applicerar den på sina egna erfarenhet­er. Och det bästa med musik är när andra människor kan knyta an till den.

När jag lämnar backstageo­mrådet är champagneg­laset tomt, men festen fortsätter hos Charli XCX med de rutiga gula byxorna.

 ?? FOTO: JENNA EMTö ??
FOTO: JENNA EMTö
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ?? Charli XCX mötte extatiska fans på Ruisrock.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää Charli XCX mötte extatiska fans på Ruisrock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland