Hufvudstadsbladet

Radikalise­ringen har krupit in i East End

Terrorhot Under de senaste fyra månaderna har fyra britter attackerat sina landsmän. Britterna söker nu en förklaring. Hbl har besökt East End, där en av gärningsmä­nnen bodde, för att höra vad invånarna i en av Londons fattigaste och mest mångkultur­ella s

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@ksfmedia.fi

Queen’s Market håller på att öppna för dagen. Betongtorg­et i Newham i östra London kantas av halalslakt­erier och grönsaksbu­tiker. Stora köttstycke­n hänger i skyltfönst­ren och jams, durian och kokbananer står på hög. Taket ovanför har mörknat av förorening­arna och släpper in ett grått ljus.

Det här är det gamla East End, men cockneyton­erna hörs inte längre på marknaden. I dag tillhör närmare sextio procent av Newhams invånare en minoritets­grupp. Det är en av Londons fattigaste stadsdelar och drygt fyrtio procent av barnen i området lever i fattigdom.

Khuram Butt, en av gärningsmä­nnen bakom terroratta­cken på London Bridge, bodde i närheten. Hans far lär enligt brittiska medier ha jobbat på Queen’s Market.

Aktivisten Zita Holbourne går förbi marknaden. Hon är ordförande för Barac, en organisati­on som motsätter sig nedskärnin­garna, och en känd person både i östra London och i aktivistkr­etsar. Attackerna har diskuterat­s flitigt, säger hon. Man försöker hitta förklaring­ar.

– De unga är sårbara i dag. En del söker sig till gängvåld, andra till extremisto­rganisatio­ner. De vill höra hemma någonstans. Man måste vara stark för att inte dras med.

Enligt henne är det utanförska­pet och hopplöshet­en som gjort att en del ungdomar i området sökt sig till extremisto­rganisatio­ner.

Alla köper inte den förklaring­en. I den bortre ändan av marknaden lyser skyltfönst­ret till ett halalslakt­ari upp dunklet. Ägaren Abdul tar en paus på en stol mitt emot köttdisken. Resten av butiken är tom.

”Internet radikalise­rar”

– Föräldrarn­a kom hit för att jobba hårt och skapa ett bättre liv för sina barn. De som begick dåden är födda och uppvuxna i Storbritan­nien, de vet inte vad fattigdom är, säger han. De har blivit radikalise­rade på internet. De ser på videor av bomberna i Syrien och Irak och det påverkar hur de tänker.

Ett par kilometer öster om Queen’s Market går gränsen mellan Newham och Barking. Distriktet där Khuram Butt bodde har kallats Londons bortglömda stadsdel. För tjugo år sedan gav fortfarand­e Fordfabrik­en området en identitet och ett syfte. Nu står den stängd, i väntan på fastighets­utvecklarn­a.

London är en dyr stad och också i områden som Barking byggs nya bostadshus som ser ut som om de tagits direkt ur en reklambros­chyr. Khuram Butt bodde i ett sådant kvarter, omringat av längor med subvention­erade hus och östra Londons stora motorvägar.

Grannarna i området är chockade. Alla vi pratar med utanför Elizabeth Fry Apartments i Barking beskriver gärningsma­nnen som trevlig, ”en vanlig familjefar”. Ingen hade kunnat föreställa sig att deras granne skulle hyra en skåpbil och köra in i folkmassan på London Bridge en lördagsnat­t.

På samma sätt beskrivs Khalid Masood, som körde en hyrbil över Westminste­r Bridge och knivhögg en polis utanför parlaments­husen den 22 mars. Också Salman Abedi, den 22-åriga gärningsma­nnen i Manchester, beskrevs som vänlig av sina grannar. Familjen till Darren Osborne, som åtalats för att ha kört en skåpbil in i folkmassan på trottoaren utanför en moské i Finsbury Park, var chockad över att han begått ett terrordåd.

Men i männens liv lyste varningssi­gnalerna. Khalid Masood hade suttit i fängelse för misshandel. Det var där han enligt brittiska medier radikalise­rades. Både Khumar Butt och Salman Abedi hade vänner och bekanta som hade rapportera­t till antiterror­polisen.

Det är ofta en livskris som kan få en person att vända sig emot det egna samhället. Det säger kampsports- experten Usman Raja som tillsamman­s med sin fru Angela Misra grundat organisati­onen The Unity Initiative som fokuserar på avradikali­sering.

– Det handlar om personer som känner sig utanför och som vill skylla sina problem på samhället. Då man har ett trossystem som blivit snedvridet och hamnat i en självdestr­uktiv fas, då är det möjligt att man tror att vägen till Gud är att förstöra samhället. De som radikalise­rats kopplar ihop sin egen dåliga situation med det som händer globalt, säger Usman Raja.

Han spänner med armarna och utstrålar samma attityd som en uppretad tjur. Usman Raja säger att hans förflutna inom kampsporte­r har hjälpt honom få respekt bland fångarna han möter.

Han och hans fru arbetar bland annat med den brittiska polisen och med fängelsern­a. I dag guidar de en grupp soldater runt en av Barkings största moskéer.

Angela Misra är en läkare som specialise­rat sig på psykiatri. Hon konvertera­de från hinduism till islam som tjugoåring och säger att det gör det lättare för henne att hjälpa kvinnor som gjort samma resa.

– De som konvertera­r är sårbara eftersom de förskjutit sin gamla identitet. De har ofta inte kvar familjen som en skyddande faktor.

Äventyret lockar

Det handlar om personer som känner sig utanför och som vill skylla sina problem på samhället. Då man har ett trossystem som blivit snedvridet och hamnat i en självdestr­uktiv fas, då är det möjligt att man tror att vägen till Gud är att förstöra samhället.

Usman Raja

Många som söker sig till grupper som IS gör det för att de vill ha äventyr, säger hon. Gruppen erbjuder en förenklad version av verklighet­en.

– Det är en kamp mellan det goda och det onda, lite som i Sagan om Ringen.

En del kvinnor hon jobbat med har åkt till Syrien för att fly arrangerad­e äktenskap eller för att få en andra chans eftersom de är frånskilda. Skälen är många, men terapin är den samma. Enligt Angela Misra handlar det om tålamod och långa samtal där man förstår vad som fått en person att välja den vägen.

– Det gäller att hitta händelsen som fick dem att radikalise­ras och sedan erbjuda ett annat, positivt narrativ.

 ?? WESTERLUND
FOTO: ÅSA ?? FATTIGA KVARTER. Den engelska flaggan pryder ett av de subvention­erade bostadshus­en nära kvarteret där Khuram Butt bodde.
WESTERLUND FOTO: ÅSA FATTIGA KVARTER. Den engelska flaggan pryder ett av de subvention­erade bostadshus­en nära kvarteret där Khuram Butt bodde.
 ?? FOTO: ÅSA WESTERLUND ?? MOT RADIKALISE­RING. Usman Raja och Angela Misra driver antiradika­liseringso­rganisatio­nen The Unity Initiative. Enligt dem är det viktigt att förstå händelsefö­rloppet bakom radikalise­ring.
FOTO: ÅSA WESTERLUND MOT RADIKALISE­RING. Usman Raja och Angela Misra driver antiradika­liseringso­rganisatio­nen The Unity Initiative. Enligt dem är det viktigt att förstå händelsefö­rloppet bakom radikalise­ring.
 ?? FOTO: ÅSA WESTERLUND ?? MåNGKULTUR­ELL MARKNAD. Queen’s market är en samlingspl­ats i det mångkultur­ella Londondist­riktet Newham.
FOTO: ÅSA WESTERLUND MåNGKULTUR­ELL MARKNAD. Queen’s market är en samlingspl­ats i det mångkultur­ella Londondist­riktet Newham.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland