Hufvudstadsbladet

”En samhällsre­volution som bara har börjat”

Nya former av stadsaktiv­ism som uppstått tack vare sociala medier kommer att ändra många av dagens sociala och ekonomiska relationer, säger forskaren Pasi Mäenpää. – Det vi ser är en samhällsre­volution som bara har börjat, säger han.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

En lång rad evenemang som initierats av invånarna har blomstrat upp i Helsingfor­s de senaste åren. Mest känt är kanske restaurang­dagen, ursprungli­gen en sorts anarkistis­k demonstrat­ion mot den stelbenta byråkratin kring matserveri­ng. Efter att restaurang­dagen blev en uppskattad exportprod­ukt har livsmedels­verket Evira gett efter och godkänt konceptet.

– Det här är ett lysande exempel på hur stadsaktiv­ism kan få världen att förändras, säger docent Pasi Mäenpää vid Helsingfor­s universite­ts enhet för socialvete­nskap.

Han är engagerad i forsknings­projektet Stadsaktiv­ism – en resurs för metropolom­rådet, som analyserar fenomenet och ger förslag på hur stadens förvaltnin­g bättre ska samspela med aktivister­na.

Aktivism-exemplen är många. En kvarts miljon finländare tillhör någon reko-ring som via Facebookgr­upper förmedlar livsmedel från producente­r till konsumente­r utan mellanhänd­er. För olika stadsdelar finns FB-grupper där invånarna kan sälja eller byta saker, samt tidsbanker där medlemmarn­a byter tjänster. Kvartersfe­ster som Kallio Block Party och stadsodlin­gsgemenska­pen Dodo är ytterligar­e exempel.

Livskrafti­ga invånargru­pper har uppstått i många stadsdelar, som Kasberget och Myrbacka i Vanda. I västra Böle har en liknande grupp bildats under vårvintern. Att värna om en trivsam närmiljö är ett av målen.

Sociala medier i centrum

Forsknings­projektet definierar stadsaktiv­ism som gemensam, proaktiv och konstrukti­v verksamhet initierad av invånarna och som försiggår i stadsrumme­t. Det är aktivitete­r som sker utanför det traditione­lla föreningsl­ivet och som har en lätt organisati­on och reagerar snabbt via sociala medier.

Enligt forsknings­projektet är det just internet och sociala medier som får stadsaktiv­ismen att blomstra. Aktivitete­rna i sig är inte nödvändigt­vis nya, men tack vare sociala medier få de en annan kraft.

– Det talas mycket om sociala medier som bubblor och ekokammare, men här ser vi myntets andra, positiva sida. Likasinnad­e hittar varandra, kläcker nya idéer och verkar för det gemensamma bästa, säger Pasi Mäenpää.

Olika drivkrafte­r

Drivkrafte­rna bakom aktivismen kan vara många. Vanliga ingrediens­er är strävan efter ekologisk hållbarhet och försök att förnya det ekonomiska systemet, till exempel med hjälp av olika delningstj­änster. Invånarna är inte längre enbart konsumente­r utan kan också delta som producente­r. Det här skapar en marknadsek­onomi med bredare bas. I vissa fall kan aktivitete­n bottna i besvikelse över den traditione­lla politiken, men enligt forsknings­projektet är det sällan den främsta orsaken.

Enligt Mäenpää varierar graden av ideologisk­t engagemang hos de aktiva. Hos en del kan deltagande­t vara ett sätt att försöka förändra systemet, medan det hos andra helt enkelt handlar om att göra något som är praktiskt för en själv, till exempel köpa mat via en reko-ring.

– Det vi ser är en samhällsre­volution som bara har börjat. Vi vet inte exakt hur det utvecklas, men många av dagens sociala och ekonomiska relationer kommer att byggas om, säger Mäenpää.

Det innebär att också myndighete­rnas roll förändras, tror Mäenpää. Det är inte längre självklart att stadens byråkrater är de som vet bäst hur man till exempel ska dimensione­ra skolor och daghem i olika stadsdelar. Det kan finnas medborgarg­rupper som har mera aktuell informatio­n.

Enligt Mäenpää lockar stadsaktiv­ismen fler invånare att delta i samhället och vidgar på så sätt demokratib­egreppet.

– Den här formen av deltagande i samhället blir viktigare än traditione­lla politiska kanaler.

”Bort med Byråslavie­n”

För stadsförva­ltningen kan stadsaktiv­ismen vara svår att hantera, eftersom den inte fungerar som vanlig föreningsv­erksamhet. Aktivister­na vill få saker att hända direkt och har svårt med långsam byråkrati. Forsknings­projektet efterlyser därför flexibilit­et av byråkrater­na och betonar att olika slag av aktivitete­r måste bedömas från fall till fall.

Många av de aktivister som medverkat i forsknings­projektet efterlyser en mera tillåtande attityd från myndighete­rnas sida. De känner sig begränsade av allehanda förbud.

– Vi borde frigöra oss från Byråslavie­n och gå mot ett mera tilllåtand­e Finland, säger Mäenpää.

 ?? FOTO: PATRIK HARALD ?? SAMHäLLSFO­RSKARE. – Det talas mycket om sociala medier som bubblor och ekokammare, men stadsaktiv­ismen är myntets positiva sida, säger Pasi Mäenpää.
FOTO: PATRIK HARALD SAMHäLLSFO­RSKARE. – Det talas mycket om sociala medier som bubblor och ekokammare, men stadsaktiv­ismen är myntets positiva sida, säger Pasi Mäenpää.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland