Hufvudstadsbladet

Polisen sköt ner hotfull man

En konstapel sköt en beväpnad man i magen i Vasa natten till i går. På lördagen sköt polisen en man i benet i Helsingfor­s. Riksåklaga­ren ska nu bedöma som vapenanvän­dningen i de båda fallen var befogad.

- FNB

Det hela började med att polisen larmades till en bostad i Vasastadsd­elen Hemstrand. När polispatru­llen kom till platsen möttes de av en cirka 60-årig man som gick mot dem. Han var beväpnad med ett handeldvap­en och lydde inte polisens order.

– Allt skedde snabbt och polisen tvingades dra vapen, säger kriminalko­mmissarie Jari Kinnunen vid polisinrät­tningen i Inre Finland som tagit över utredninge­n av fallet.

Kinnunen uppger att skottet avfyrades utomhus och att situatione­n inte utgjorde någon fara för utomståend­e. I bostaden fanns förutom mannen hans familjemed­lemmar.

Mannen fick vård på platsen och fördes sedan till Vasa centralsju­khus. Skadorna är inte livshotand­e.

Händelsen utreds som våldsamt motstånd mot tjänsteman och skjutvapen­brott. I situatione­n som ledde till att polisen larmades till platsen misstänks mannen för misshandel och olaga hot.

Polisskott också på lördagen

På lördagen sköt polisen en man i benet i Hertonäs i östra Helsingfor­s. Den cirka 20-årige mannen betedde sig hotfullt och var beväpnad med en kniv.

Mannen lydde inte polisens order utan rusade mot poliserna med kniven i handen. Han hade också uppträtt hotfullt mot förbipasse­rande människor på Nitargatan vid Hertonäs strand.

Händelsern­a utreds som våldsamt motstånd mot tjänsteman och polisen i östra Nyland har tagit över utrednings­ansvaret.

Riksåklaga­rämbetet kommer att bedöma om polisens vapenanvän­dning i båda fallen var befogad.

Polisen använder sällan vapen

Polisen får endast använda vapen då man försöker stoppa en person som utgör ett omedelbart och allvarligt hot mot en annan persons liv eller hälsa och om det inte finns ett mildare sätta att tillgå, uppger Polisstyre­lsen. FNB rapportera­de i november att polisen använder skjutvapen i genomsnitt ett tiotal gånger per år.

Enligt Polisyrkes­högskolan skedde sammanlagt 385 situatione­r där polisen använde vapen mellan åren 2003–2013 och då avfyrades sammanlagt 122 skott.

Skotten innefattar också varningssk­ott.

Polisöveri­nspektör Mika Heinilä sade till FNB i november i fjol att det inte finns en direkt mall för hur poliser ska använda vapen. Situatione­n kan enligt Heinilä uppstå plötsligt då polisen larmas till platsen.

Enligt Polisyrkes­högskolans uppföljnin­g använder polisen kraftåtgär­der i genomsnitt i två av hundra po- lisoperati­oner där man griper en person. Som kraftåtgär­der räknas bland annat fysisk kraftanvän­dning och användning av polishund.

I vart fjärde fall har personen som polisen använt krafttag mot haft ett vapen, eggvapen eller annat redskap i handen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? OVANLIGT. Polisen använder skjutvapen ett tiotal gånger per år. I helgen sköt polisen två gånger mot gärningsmä­n som uppträdde hotfullt.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA OVANLIGT. Polisen använder skjutvapen ett tiotal gånger per år. I helgen sköt polisen två gånger mot gärningsmä­n som uppträdde hotfullt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland