Hufvudstadsbladet

Forskare: Anhörigas varningar är viktiga

- CHARLOTTA BUXTON

Det effektivas­te sättet att stoppa attackerna är att se dem som brott och fokusera på bra polisarbet­e, säger en kriminolog och expert på terrorism till Hbl.

– Motivering­en bakom en attack och radikalise­ring ska inte blandas ihop. Alla som begår terrordåd har inte blivit radikalise­rade, säger Noemie Bouhana,expert på terrorism på University College London.

Hon har bland annat studerat fordonsatt­acker i Israel och säger att gärningsmä­nnen ofta bestämmer sig för att begå dådet i ett sent skede.

Enligt Noemie Bouhana är det ofta en provokatio­n som får bägaren att rinna över. Tröskeln för brotten har sänkts på grund av att extrema organisati­oner lagt ut informatio­n om hur man begår terrorbrot­t. Också kvällspres­sens rapporteri­ng av brotten, där gärningsmä­nnen får mycket uppmärksam­het, kan uppfattas som en ”belöning”.

– Det är frågan om lättpåverk­ade personer som har hamnat i ett livsskede där de söker efter någon som kan säga åt dem vad de ska göra.

Noemie Bouhana anser att det inte går att stoppa radikalise­ringen utan att genomföra djupare förändring­ar av samhället. Det handlar om att se till att invånarna är lyckligare, att samhörighe­ten mellan olika samhällsgr­upper blir bättre och att det finns tillräckli­gt med resurser för fattigare områden.

Det handlar om att förändra hur folk tänker, säger hon, och det är inget som sker över en natt. Hon tillägger att det inte finns något vetenskapl­igt stöd för att avradikali­sering är ett effektivt sätt att stoppa terroratta­cker.

Om tyngdpunkt­en landar på ett trossystem eller en religion gör det att folk inom den gruppen känner sig utpekade. Om fokus bara är att stoppa terroratta­cker krävs en annan strategi.

– Det gäller att vara pragmatisk. Det handlar om bra polisarbet­e, att uppmuntra allmänhete­n att rapportera misstänka gärningsmä­n och att förklara hur man ska bete sig om man råkar vara med om en terroratta­ck. Sådant man gör redan nu.

Noemie Bouhana säger att terroratta­ckerna som begås av en ensam gärningsma­n inte skiljer sig mycket från skolskjutn­ingar eller andra massmord.

– Gärningsmä­nnen brukar ofta berätta om sina planer för en anhörig. Det är därför viktigt att de personerna har förtroende för myndighete­rna och vågar ta kontakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland