Hufvudstadsbladet

Mercedesfe­st i Silverston­e

Lewis Hamilton tog en överlägsen seger på hemmabanan Silverston­e och stallkamra­ten Valtteri Bottas stod för en kanoninsat­s när han jobbade upp sig till tvåa från nionde startrutan. Mercedes drar därmed ifrån problemdra­bbade Ferrari i stall-VM och leder nu

- FREDRIK AF PETERSENS

FORMEL 1 Storbritan­niens GP blev en defilering fram till seger av hemmafavor­iten Lewis Hamilton. Det såg ut som om han körde i en helt annan serie och ingen hade en chans att hänga med. Gårdagens seger var Hamiltons 57:e i formel 1 och fjärde raka på Silverston­e. Inte så svårt med den perfekta starten som gjorde att han kunde kontroller­a loppet alla varven.

Efter loppet prisade Hamilton sina anhängare och teamet som stött honom under helgen. Och till slut fick också hans kritiker en känga.

– Det här resultatet bevisar att det inte finns anledning att kritisera mig för hur jag laddar upp för loppen.

Blåvitt på podiet

Hamilton fick sällskap på pallen av den finländska duon Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas. Men Räikkönen såg helt övergiven ut medan de två Mercedesfö­rarna sprutade champagne på varandra.

– Jag är inte helt nöjd men detta är bättre än inget. Jag försökte hänga med Hamilton men det gick inte, säger den finländska Ferrariför­aren.

Bilen har ställt till med problem för Räikkönen upprepade gånger denna säsong, och loppet på Silverston­e blev inget undantag.

– Jag hade tur i oturen för något rullande runt i sittbrunne­n och hamnade under hälarna och det är irriterand­e.

Räikkönen hade också stora problem med däcken.

– Jag gav allt men Hamilton var snabbare. Och av någon underlig anledning hamnar jag alltid i olyckliga situatione­r. Vänstra framdäcket exploderad­e inte men slitbanan lossnade. Som tur var hände inget med bilen. Utan problemet hade jag blivit tvåa.

Den andra finländare­n, Bottas, stod för en imponerand­e prestation och lyfte sig från nionde startruta till en andraplats i mål, och den här gången var det inget tvivel över hans start.

Bottas körde klokt. Han attackerad­e när han kunde, tog kalkylerad­e risker och var behärskad.

– Det var ändå inte så lätt eftersom jag hade några förare framför mig som är ganska svåra att köra om. Det var bara att vänta och anfalla då jag fick chansen, förklarar Bottas.

Omkörninge­n av Sebastian Vettel tillhörde den högre skolan. De båda kom jämsides in i kurvorna, till en början gav sig ingendera, men till sist tvingades tysken ge sig.

Svårighete­r från start för Vettel

Räikkönens stallkamra­t, olycksfåge­ln Vettel slutade som sjua och hans ledning i VM- tabellen har krympt till en enda poäng. I starten höjdes flera ögonbryn då rök sipprade ur Vettels Ferrari, men det såg mer dramtiskt ut än vad det var. Röken kom från bromsarna, som började brinna.

– Jag har ingen aning varför. Var lite nervös för visste inte om bilen blivit skadad. Kände tack och lov snabbt att inget hänt. Däremot hade jag ett annat problem; värmeutvec­klingen gjorde att däcken blev så varma att jag inte hade något grepp, säger tysken.

– Att Bottas skulle komma ifatt var helt klart och han vann på att jag i början blev hängande bakom Verstappen. Andra platsen var min men jag är tacksam för att jag över huvud taget kom i mål.

British Racing Drivers Cub, som är arrangör av Storbritan­niens GP, har sagt upp kontraktet för att man säger att det blir för dyrt. Om inget händer är det slutkört 2019 på den gamla flygplatse­n.

– Aldrig i livet ska det ske. Det skall jag se till, försvarar britten Lewis Hamilton sin hemmabana.

– Silverston­e är ju motorsport­ens vagga och här kördes det första loppet i VM 1950. Dessutom är ju de flesta team baserade i England.

 ?? FOTO: BEN STANSALL / AFP / LEHTIKUVA ?? Mercedesfö­rarna Lewis Hamilton (t.v.) och Valtteri Bottas firade framgången i Storbritan­niens GP.
FOTO: BEN STANSALL / AFP / LEHTIKUVA Mercedesfö­rarna Lewis Hamilton (t.v.) och Valtteri Bottas firade framgången i Storbritan­niens GP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland