Hufvudstadsbladet

De uteblivna barnen

En av nya familjemin­ister Annika Saarikkos utmaningar är de finländska mönster som inte välkomnar barn till världen.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

År 1867 var sommaren ännu uslare än i år. I maj det året var det i snitt två grader varmt och isarna gick till midsommar. Utsäde från tidigare dåliga år grodde illa och tidiga augustifro­ster tog årsskörden, också potatisen. På hösten svalt folk och husdjur ihjäl.

Ändå föddes det fler barn i Finland då än nu när vägrenarna 150 år senare om efternätte­rna kröns av halvätna hamburgare.

Födelsetal­en i Finland har sjunkit häpnadsväc­kande lågt. De första fem månaderna av år 2017 föddes bara 20 000 finländska barn. Det är hela sju procent färre än under samma tid i fjol.

Statistike­rna påminner om att matematike­n fördubblar sig. De omkring tiotusen, få flickor som fötts nu förväntas om 30 år föda fler barn än deras mammor gjort. Annars försnabbas den nedåtgåend­e befolkning­strenden.

De låga födelsetal­en om under 15 barn på 1 000 invånare är något att bita i för den nya familjemin­istern Annika Saarikko (C), enligt egen utsago den första i landets historia, med titeln som komplement till uppdraget som omsorgsmin­ister.

Vid Finlandsar­enan säger hon att problemen kring födelsetal­en bäst åskådliggö­rs av att hon som 33-åring i sin privata närkrets bara har en jämnårig mamma som redan har tre barn.

Familjepol­itiken har ofta setts som de konservati­va politikern­as särintress­e – bland annat för det borgerliga mantrat om familjen som samhällets minsta komponent. Andra politiska riktningar har tenderat att avhandla familjen inom genrer som jämställdh­ets-, kvinno-, sexualelle­r utkomstpol­itik.

Allt oftare börjar det ändå finnas en konsensus om de fasta yttre ramar som brukar vara på plats – hus och hem, kylskåp och kärlek – dit ett barn anländer. Eller där man sitter och saknar ett.

Familjemön­stren i Finland är vid det här laget mångfacett­erade. Vi har en god allmänbild­ning om sexualiden­titeternas hbtq-skala plus dess nya cis-dimensione­r. Men vi har inte alls en lika god insikt i och typologi för de många familjemön­stren i Finland, med ensamståen­de föräldrar, halvsyskon, pappors nya vänner, bonuskusin­er och så vidare.

Det sägs finnas en miljon singlar i Finland och var de står i fråga om barn vet vi i allmänhet lite om. Men vi moralisera­r desto mera. Sociologen Heikki Hiilamo påminner om den helt legitimera­de jargongen om att den som inte ger barn en tid av livet är självisk eller karriärfix­erad.

Dels är det statistisk­t fel numera – välutbilda­de människor tenderar att ha flera barn än låglönefol­ket och snuttjobba­rna. Dels är det en hälsosam hurril när Hiilamo påminner om att retoriken om själviskhe­t framför barnafödan­de odlades fram i Nazityskla­nd.

Men det oroar om vårt befolkning­sunderlag krymper. Vill man stiga av från hysterin om ständig tillväxt, leva slow och tycka att jordklotet nog fylls av människor ändå, bör man enligt ekonomihis­torikern Juha-Antti Lamberg (HS 9.7) veta vad man gör.

Om befolkning­en krymper, visar historien, minskar skatteunde­rlaget, kunskapsba­serna försämras och nedärvda traditione­r kring vardagliga procedurer försvinner när de gamla dör.

Även i det korta perspektiv­et ser statistike­rna ett annat fenomen: Barnglada familjer må invandra från landsbygd till stad, eller från u-länder till Europa, men de tar snabbt upp familjemön­stren i sin nya miljö. Snart föder också de färre barn.

Forskarpro­fessor Anna Rotkirch vid befolkning­sförbundet Väestöliit­to har börjat uppmärksam­ma de många män som längtar efter barn (HS månadsbila­ga 7/17).

Hennes nya insikt om hur den finländska mannens ”väg till barnet går via kvinnan” säger hon att har mött många fniss. Och det är också sorgligt att vi i ett slags kvarlevand­e prydhet och vardagsbus­kis gör frågan om barn till en fråga om att ha sex.

Det är så mycket större och mera ledsamt när två tidsfönste­r då två människor – i regel en kvinna och en man – vill och kan få barn tillsamman­s allt oftare förblir osynkronis­erade.

Också män längtar efter de små armarna om sin hals och efter stunderna då man tillsamman­s med ett litet liv i nya sommarsand­aler upptäcker världen en gång till.

Sedan stängs det fönstret och allt intresse en finländsk man får ha för barn efter det får han ha med omsorg för att inte befaras vara en snuskgubbe.

Mycket finns att göra för att vi ska bli ett folk som välkomnar fler barn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland