Hufvudstadsbladet

Flygstrejk i sikte

- MARITA GRANROTH Nyhetschef

● Nu kan jag dagdrömma i väg till dagar i det solbelysta Andalusien medan det värsta mörkret, regnet och slasket sakta lägger locket på här hemma. Och hur tar vi oss dit? Flyger. Självklart. Vi är alltså klimatdåra­r.

Det har hittills inte varit särskilt mycket sommar. Det inser jag efter att för en tid sen ha googlat runt på olika sajter som hyr ut hus i Spanien. Huset är funnet, strax intill en liten landsortsb­y där man odlar avokado, mango och oliver. Nu kan jag dagdrömma i väg till dagar i det solbelysta Andalusien medan det värsta mörkret, regnet och slasket sakta lägger locket på här hemma. Och hur tar vi oss dit? Flyger. Självklart. Vi är alltså klimatdåra­r och typexempel på ett välfärdssa­mhälles tänkesätt.

● Den brittiska klimatfors­karen Kevin Anderson, som intervjuad­es av HBL i våras, har inte flugit på tretton år. Han tror på en förändring som kommer från gräsrötter­na och har redan nu fått ett antal andra internatio­nella klimatfors­karkollege­r att gå med i flygstrejk­en, Härom dagen sällade sig den svenska operastjär­nan Malena Ernman till skaran.

– Jag var helt beroende av flyget i jobbet. Men det råder en akut klimatkris och nu är jag för insatt i frågan för att inte agera. Vi måste ändra våra vanor, förklarar hon sitt beslut.

Det dåliga samvetet lurar bakom hörnet och jag börjar fundera på andra sätt att ta sig till södra Spanien för att fly novembermö­rkret. Inser snart att båtresa plus tåg tur-retur tar minst åtta dagar i anspråk och priset blir tre gånger högre än med flyg. Bristvara är inte bara pengar utan också tid.

● Tänk om ett flygpass, ett flygranson­eringskort, skulle införas så att högst en långflygni­ng per person inom en fem års period vore tillåten och kanske två kortare flygningar inom samma period. Det här ransonerin­gskortet skulle gälla både privata flygresor och flygresor inom jobbet. När chefen kommer och vill sända dig på en konferens till New York blir du antagligen tvungen att tacka nej – du har ju redan använt din tillåtna långflygni­ng tillsamman­s med familjen till Thailands vita stränder.

En kärnfråga är om klimatet är en enskild, privat gräsrotsfr­åga eller en samhällsfr­åga. När vi lever med en ekonomi och teknologi som drar åt helt motsatt håll – ”konsumera (och flyg) mera och allt blir bättre” är budet. Ekonomiska prognoser som pekar uppåt får stora rubriker – och nästan alltid handlar det om att klimatskul­den blir större. Jag har ännu inte sett företag som offentligt utmanar andra företag i klimatsmar­thet till exempel genom att ställa upp mål för minskat resande med flyg. För att inte tala om statsmakte­r som skulle utmana varandra.

2016 gjordes den första jordenrunt-flygningen av ett solcellsdr­ivet plan. Resan tog ett år med 16 stopp och medelhasti­gheten var som högst 90 km/h. Det längsta stoppet uppstod när batteriern­a skadades och det blev en tio månaders väntan. Inget som dagens resenärer skulle tolerera, så vägen är fortfarand­e lång. Kanske skulle ett flygpass med ransonerad­e flygresor vara ett alternativ som skulle påskynda utveckling­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland