Hufvudstadsbladet

Makten och ordet

- ANTONIA WULFF arbetar med internatio­nell utbildning­spolitik i Bryssel.

● Men varför berättade du inget för chefen, undrar min kollega bestört. Vi är på arbetsresa, det är mitt i natten och vi pratar om profession­ella motgångar. Jag har just berättat om gången då den bästa dealen någonsin drogs tillbaka då jag vägrade ha sex med min motpart.

● Vad som hände spelar egentligen liten roll. Jag hade jobbat fruktansvä­rt hårt, vi hade förhandlat intensivt och snabbt lärt känna varandra. Och visst, vi kom bra överens, motparten och jag. När allt var så gott som klappat och klart ändrade han tonläge. Jag avböjde artigt hans inviter både en och två gånger, till slut mindre artigt.

Sedan inhiberade­s allt med kort varsel och en vag hänvisning till politiska omständigh­eter. Min chef var förbannad för vi hade investerat både tid och resurser i förhandlan­det. Och nu undrar min (manliga) kollega varför jag inte berättade om incidenten för min chef. Jag försöker förklara att jag förlorar hur jag än gör, att alla förklaring­ar ändå slår tillbaka mot mig, att det i slutändan är mitt handlande och min profession­alitet som ifrågasätt­s.

Absurt nog är det med hjälp av den amerikansk­a senaten som kollegan och jag fortsätter diskussion­en flera månader senare. Varför sade du inte emot, varför gick du med på att vara ensam i rummet med honom, och varför rapportera­de du inte genast om det skedda, frågar senatorern­a den avskedade FBI-direktören James Comey apropå dennes kontakt med presidente­n. Comey konstatera­r att han kanske hade gjort det om han var starkare som person. Och försöker förklara att han helt enkelt var så chockad att han inte kom sig för att säga ifrån.

Det handlade inte om sex, men maktspelet och dynamiken är påfallande lika: det är två personer vars relation och interaktio­n präglas av att den ena sitter på mera makt än den andra, också om den svagare parten i det här fallet är en mäktig man på typ två meter! Det Comey så väl skildrar är hur svårt det är att beskriva eller bevisa en känsla i maggropen.

Bamse har så rätt när han säger att de som är starka också måste vara snälla, men rötägg finns överallt och maktmissbr­uk kommer i alla former. De flesta överträdel­ser är svåra att bevisa, ofta saknas tydliga regler och mekanismer för att rapportera eller ingripa, och oftast besitter gärningsma­nnen makten att definiera det skedda. Och maktfördel­ningen påverkar också omvärldens läsning av situatione­r.

● Det är klart att jag letade i minnet efter situatione­r där jag kunde ha gett min motpart fel intryck, låtit honom förstå att jag var intressera­d, trots att jag visste att situatione­n i grunden inte handlade om mig eller mitt beteende, utan om att jag som ung kvinna inordnas i en hierarki där jag automatisk­t antas foga mig.

Ett nej är inte ett problem i en jämställd relation. Ibland är ordet den enda makt man har och aldrig är det viktigare att sätta ord på sina upplevelse­r än just då.

Jag har just berättat om gången då den bästa dealen någonsin drogs tillbaka då jag vägrade ha sex med min motpart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland