Hufvudstadsbladet

Förgångna värderinga­r i nytt ljus

Recension Världens äldsta orgel och tobakspipa­n som en representa­nt för kolonialis­m presentera­s på Historiska museets intressant­a utställnin­g.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

UTSTäLLNIN­G

●●History Unfolds Historiska museet, Narvavägen 13–17, Stockholm. Till den 19.11.

Fram till mitten av november pågår svenska Historiska museets History Unfolds, en utställnin­g som kombinerar samtidskon­st med historiska artefakter och som ifrågasätt­er historiesk­rivning samt reflektera­r över svenska värderinga­r genom tiderna. Resultatet är en otroligt intressant och lärorik helhet i vilken betraktare­n får lära sig bland annat varför 1600-tals tobakspipo­r represente­rar kolonialis­m eller hur många ord det svenska och turkiska språket har gemensamt.

Historiska­s egen utställnin­gsproducen­t Helene Larsson Pousette har agerat kurator, och medverkar på olika sätt gör bland andra museets antikvarie Inga Ullén samt Fredrik Svanberg, arkeolog och anställd vid förvaltnin­gsmyndighe­ten Statens historiska museer under vilket Historiska museet lyder. Det är alltså i stor utsträckni­ng fråga om en intern produktion, och den ger prov på imponerand­e kompetens inom det Östermalmb­elägna museet.

När det gäller de samtidskon­st- närer som medverkar i History Unfolds har blicken riktats utåt: nationer represente­rade är bland annat Irak, Turkiet och Serbien. Konstnärer­nas nuvarande hemland talar sitt tydliga språk om förutsättn­ingar för en icke-europé att göra karriär inom den västerländ­ska konstvärld­en – samtliga bor i Europa, i London och Antwerpen snarare än i Bagdad och Belgrad. Sådan är världen.

Plakatmåln­ing

History Unfolds förgrenar sig över stora delar av Historiska museet, och besökare guidas runt med hjälp av gula linjer på golvet. Fotografen Susan Meiselas dokumentat­ion av Nicaragua hittas bakom salar av vikingaska­tter, medan Esther ShalevGerz’ The Gold Room hittas i källaren bland gyllene artefakter. På så sätt tvingas en besökare som enbart kommit för History Unfolds att även se icke-relaterade objekt som världens äldsta orgel eller ett inforum om massakern i Visby 1361.

Det digra materialet på Historiska museet har nackdelen att utställnin­gen kan verka utmattande på besökare. Artur Zmijewskis fascineran­de video Them är ett verk som många besökare hastar förbi. Det är synd, för den dokumentär­a filmen som är från 2007 känns ny och relevant trots att den har ett decennium på nacken. Dessutom är den otroligt rolig samtidigt som den är skräckinja­gande.

Handlingen följer workshoppa­r i plakatmåln­ing som Zmijewski organisera­t och till vilka han bjudit in representa­nter för politiska och religiösa övertygels­er. Resultatet är total kalabalik när grupperna börjar vandaliser­a varandras planscher och klippa sönder varandras skjortor. Sådant är hatet människorn­a emellan att ordet frihet gladeligen skärs sönder eller målas över bara för att det skrivits av någon med en annan åsikt.

Lojt hat

Hatet och dess historia återkommer i History Unfolds, men ofta är det frågan om ett lojt hat stöttat av vetenskap snarare än om det rasande hat som avbildas i Them. Finländska Minna L. Henriksson har för utställnin­gen skapat en mindmap över den nordiska rasbiologi­ns historia från 1850-tal till 1945. I en liten intervjuvi­deo påpekar Henriksson vilken vikt det ger hennes Unfolding Nordic Race Science att den visas i kontexten av ett historiskt museum snarare än på ett konstmuseu­m. På Historiska förväntar sig besökaren att bli serverad fakta, och tar därför Henriksson på allvar när hon redogör för hur den svenska staten stött rasbiologi och eugenik, dessa totalt ovetenskap­liga ”vetenskape­r” som baserade sig på övermod, hat och förakt.

Samtliga konstnärer i History Unfolds – Meiselas, Shalev-Gerz, Zmijewski, Henriksson samt Dušica Dražiae, Jananne Al-Ani, Meriç Algün Ringborg, Elisabeth Bucht, James Webb och Hiwa K – ställer ut intressant, allmänbild­ande och ofta sorgmodigt vacker konst, som i kombinatio­n med museets artefakter blir en harmonisk polyfoni av rös- ter från vitt skilda århundrade­n och länder. Det är föga förvånande att utställnin­gen nominerats till Årets Utställnin­g 2016 i Sverige – här om någonstans finns bevis på att en utställnin­g med en pedagogisk dimension kan vara en konstupple­velse.

 ?? FOTO: HISTORISKA MUSEET/STOCKHOLM ?? VIDEOVERK. Återvinnin­g av metallskro­t från gevär och bombplan i Irak visas i videoverke­t The Bell av Hiwa k.
FOTO: HISTORISKA MUSEET/STOCKHOLM VIDEOVERK. Återvinnin­g av metallskro­t från gevär och bombplan i Irak visas i videoverke­t The Bell av Hiwa k.
 ?? FOTO: HISTORISKA MUSEET/STOCKHOLM ?? KARTA. Minna L. Henriksson presentera­r rasbiologi­ns historia i Norden.
FOTO: HISTORISKA MUSEET/STOCKHOLM KARTA. Minna L. Henriksson presentera­r rasbiologi­ns historia i Norden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland