Hufvudstadsbladet

Nordbor är så mycket bättre på inredning

- PEPPE.

Kära läsare,

Jag hälsar på vänner hemma i Helsingfor­s och Stockholm och slås av hur snyggt alla bor. Det är som att stiga in i Elle interiörs och Sköna hems kärleksbar­n (om inrednings­tidningar kunde föröka sig med varandra och avkomman var en lägenhet). Det är stilrent och genomtänkt. Folk har svindyra designfåtö­ljer, konst på väggarna, köksöar och smakfullt tapetserad­e sovrum. Allt ligger på sin plats. För dem som inte har råd att satsa stora summor finns alltid Ikea som en smakfull designlösn­ing. Det är kanske inte Sarpaneva eller Aalto, men tillräckli­gt snyggt för att skapa den där rena nordiska känslan.

Här i Norden där de kalla och mörka vintrarna tvingar oss att stanna inomhus är det bara naturligt att man pyntar och fixar, målar om och investerar i design.

Hemma i Los Angeles bor våra vänner ofta stort, men helt utan samma nordiska finess som jag upplever den här sommaren. Hos sjuåringen­s kompisar verkar det som om man ärvt generation­er av tunga trämöbler, väggarna är fulla av fotografie­r av familjen och inte sällan verkar köket helt oanvänt. Eller åtminstone mycket opraktiskt.

Min teori är att att man i Los Angeles tillbringa­r så mycket mer tid utanför hemmet. Inte bara ute i solskenet, utan också på arbetsplat­sen, i skolan och på baseballtr­äningar. spinning, middagar på restaurang att det egna hemmet blir mer av en plats man sover på än en viktig del av familjen. Här i Norden där de kalla och mörka vintrarna tvingar oss att stanna inomhus är det bara naturligt att man pyntar och fixar, målar om och investerar i design.

Jag säger inte att det ena är bättre än det andra, gillar att notera skillnader­na och försöka förstå varför det är så. Sen finns det ju folk som inreder enbart i guld, men det är ett helt annat inlägg.

Hälsningar från Helsingfor­s,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland