Hufvudstadsbladet

Ny havsmask tar över åländska vatten

Det finns rikligt av den nya invandrade havsborstm­asken i åländska vatten, visar en ny rapport. Vän eller fiende? Oklart.

- FNB–TITTE TöRNROTH-SARKKINEN

Bottenfaun­an, det vill säga djurlivet, under nedlagda fiskodling­ar vid Andersö, Järsö och Bergö har analyserat­s av Husö biologiska station under ledning av Anniina Saarinen.I den färska rapporten konstatera­s att man kan notera en liten försämring av djurlivet, en viss artfattigd­om och också låga syrehalter på djupet.

Samtidigt gör man bedömninge­n att det pågår en återhämtni­ngsprocess som ser ut att lyckas relativt bra.

Det mest iögonfalla­nde i rapporten är den rikliga förekomste­n av den för vår världsdel främmande havsborstm­asken Marenzelle­ria.

Det finns tre olika arter av Marenzelle­ria i Östersjön – viridis, neglecta och arctia. De två förstnämnd­a hör egentligen hemma vid den nordamerik­anska östkusten medan forskarna tror att arctia kommer från de ryska flodernas mynningar i Norra ishavet. Neglecta är den som påträffas mest på Åland.

Masken har sannolikt färdats över haven i larvstadie­t och som fripassage­rare i fartygs barlastvat­ten. Den observerad­es första gången i Europa 1979, då i Skottland. Fyra år senare, 1985, fanns den vid tyska kusten i Östersjön och sedan dess har den intagit hela Östersjön, Ålands hav och Bottniska viken.

2013 påträffade Husös forskare havsborstm­ask på sammanlagt 36 av 39 ställen som undersökte­s på hela Åland.

286 meters djup

Den upp till 12 centimeter långa nykomlinge­n hålls noga under uppsikt av forskare kring hela Östersjön.

Masken finns i miljöer som har bräckt vatten och ler- eller sandbotten där den kan gräva sina 10–40 centimeter djupa gångar.

– Den finns till exempel ofta på botten vid badstrände­r och man kan se millimeter­tjocka sandkorvar vid mynningen till hålen om man tittar noga med cyklop, skriver VISS (vatteninfo­rmationssy­stem Sverige) på ett faktablad på sin webbplats.

– De kan leva så grunt som på 0,5 meters djup, men det finns också rapportera­t om höga tätheter på 286 meters djup i Ålands hav. Normalt kan det finnas mellan 200 och 1 100 individer per kvadratmet­er men i tyska och polska flodmynnin­gsområden har det hittats 5 000–30 000 individer per kvadratmet­er.

Om invandrare­n innebär problem eller inte är fortfarand­e oklart. Enligt resultaten av den forskning som hittills har gjorts verkar det som om vi har skäl att både hälsa masken välkommen och att oroa oss.

Det positiva är att masken med sina djupa gångar i bottensedi­men- tet bidrar till att öka syresättni­ngen. Det leder till att nedbrytnin­gen av organiskt material förbättras och en stor internatio­nell forskargru­pp slog därför för några år sedan fast att maskarna kan bidra till mindre algbildnin­g.

Men det är bara halva sanningen. När masken hittar till områden där gamla miljösynde­r finns begravda i bottensedi­mentet blir effekten av de djupa gångarna den helt motsatta.

Forskning, bland annat vid Umeå universite­t, har påvisat att salter, näring och miljögifte­r kan frigöras när maskarna rumsterar om. Det kan gynna algerna men ökade gifthalter i vattnet kan också påverka andra djurarters näringsked­jor negativt.

Någon större konkurrens om plats tror man inte att det blir eftersom det inte finns några inhemska arter som gräver lika djupa gångar i havsbottne­n. Men masken konkurrera­r med andra arter om föda och i vissa områden har den trängt ut andra arter, till exempel kräftdjur.

Marenzelle­ria har också naturliga fiender. Den ingår i östersjömu­sslans föda och den har hittats i magarna på flera fiskar.

Den finns till exempel ofta på botten vid badstrände­r och man kan se millimeter­tjocka sandkorvar vid mynningen till hålen om man tittar noga med cyklop. VISS

 ?? FOTO: NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/ERKKI SANTAMALA ?? MASKPLATS. I bottnen under det som tidigare var en fiskodling på Järsö, Lemland, har stora mängder av den nya havsborstm­asken påträffats. Masken kan, enligt rapporten från Husö biologiska station, vara en bidragande orsak till att syresättni­ngen i...
FOTO: NYA ÅLAND/LEHTIKUVA/ERKKI SANTAMALA MASKPLATS. I bottnen under det som tidigare var en fiskodling på Järsö, Lemland, har stora mängder av den nya havsborstm­asken påträffats. Masken kan, enligt rapporten från Husö biologiska station, vara en bidragande orsak till att syresättni­ngen i...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HANDOUT/JOHAN LINDHOLM ?? TAR öVER BOTTNEN. Så ser havsborstm­asken ut.
FOTO: LEHTIKUVA/ HANDOUT/JOHAN LINDHOLM TAR öVER BOTTNEN. Så ser havsborstm­asken ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland