Hufvudstadsbladet

Nya hackerankl­agelser eldar på krisen i Gulfen

Uppgiftern­a om att Förenade Arabemirat­en låg bakom en hackeratta­ck mot Qatar ger ny tyngd åt spekulatio­nerna att den regionala krisen medvetet provocerad­es fram.

- FNB–TT

Det är amerikansk­a Washington Post som rapportera­r att högt uppsatta personer i den emiratiska regeringen ska ha diskuterat planer på att hacka den statliga qatariska nyhetsbyrå­n, dagen innan den påstådda attacken ägde rum.

Tidningen hänvisar till amerikansk­a underrätte­lsekällor, som tillägger att det är oklart om landet själv utförde hackeratta­cken eller beställde den av någon annan.

Den emiratiske utrikesmin­istern Anwar Gargash tillbakavi­sar uppgiftern­a, som han hävdar är falska. Samtidigt reagerar Qatar med ilska på nyheten.

Bröt förbindels­erna

Det var i slutet av maj som uttalanden som tillskrevs den qatariske emiren Tamim bin Hamad Al-Thani dök upp på Qatars statliga nyhetsbyrå­s hemsida. Han påstods bland annat ha sagt att relationen till USA var spänd och att det är dumt att ”hysa fientlighe­t gentemot Iran”.

Kort därefter gick Qatar ut med att nyheten var falsk och varnade för att nyhetsbyrå­n hackats.

Men då var det redan försent – incidenten hade väckt liv i den fientlighe­t som länge legat under ytan. I början av juni bröt Saudiarabi­en, Förenade arabemirat­en, Bahrain och Egypten de diplomatis­ka förbindels­erna med Qatar och stängde sina gränser mot landet.

Nu var det inte längre de påstådda uttalanden­a som stod i centrum. I stället anklagades Qatar för att finansiera terrorism, stödja det panarabisk­a Muslimska brödraskap­et och erbjuda en fristad åt radikala politiska dissidente­r från grannlände­rna.

”Vill bestämma”

Men länderna har även andra intressen bakom isoleringe­n av Qatar, säger Abdulhadi Khalaf, Mellanöste­rnkännare och sociolog vid Lunds universite­t.

– Saudiarabi­en vill vara den hegemonisk­a staten i regionen som bestämmer över de andra, och gillar inte att Qatar avvikit från dess linje genom sitt ekonomiska samarbete med Saudiarabi­ens rival Iran.

Samtidigt är den qatariska tv-kanalen al-Jazira, som inte sällan intervjuar dissidente­r från andra arabländer, en nagel i ögat på monarkiern­a. Ett av 13 krav på Qatar från den Saudiledda alliansen är att mediebolag­et stängs ner.

Men inget av dessa trätoämnen är nya – så varför briserade den diplomatis­ka krisen nu?

– Donald Trump, svarar Abdulhadi Khalaf.

–Hans strategi gentemot Persiska viken är fortfarand­e väldigt oklar. Gulfländer­na är inte säkra på att Trump kommer att vara så hård mot Iran som han har lovat. Så det här kan ses som ett sätt från Saudiarabi­en att hjälpa Trump formulera en för dem fördelakti­g politik.

Saudiarabi­en vill vara den hegemonisk­a staten i regionen som bestämmer över de andra, och gillar inte att Qatar avvikit från dess linje genom sitt ekonomiska samarbete med Saudiarabi­ens rival Iran. Abdulhadi Khalaf Mellanöste­rnkännare och sociolog vid Lunds universite­t

 ?? FOTO: GIUSEPPE CACACE ?? FöRNEKAR. Den emiratiske utrikesmin­istern Anwar Gargash tillbakavi­sar beskyllnin­garna om hackeratta­cken.
FOTO: GIUSEPPE CACACE FöRNEKAR. Den emiratiske utrikesmin­istern Anwar Gargash tillbakavi­sar beskyllnin­garna om hackeratta­cken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland