Hufvudstadsbladet

EU-stopp för gummibåtar till Libyen

Försäljnin­gsstopp för gummibåtar och utombordar­e till Libyen blir EU:s senaste vapen i flykting- och migrantkri­sen. Läget kring Italien är fortsatt explosivt.

- FNB–TT

EU-länderna har enats om begränsnin­gar i exporten till Libyen ”av vissa produkter som kan användas för att underlätta smuggling av migranter och människoha­ndel, framför allt gummibåtar och utombordsm­otorer”, heter det i ett uttalande från EU:s utrikesmin­istermöte i Bryssel i går.

Sanktioner­na är de senaste i jakten på att hitta lösningar på flyktingoc­h migrantkri­sen över centrala Medelhavet. Närmare 90 000 människor har hittills i år tagit sig till Italien, där läget blir allt mer infekterat.

Soini: Avtalet måste respektera­s

Utrikesmin­ister Timo Soini (NA) säger att Finland inte kan förbinda sig vid nya interna omplacerin­gar av flyktingar inom EU. Soini som deltog i mötet säger att alla EU-länder först måste hålla fast vid de gamla löften som getts.

Ungern, Tjeckien och Polen har vägrat följa avtalet om att ta emot flyktingar från Italien och Grekland. Finland har däremot varit ett av de länder som burit sitt ansvar och tagit emot omplacerad­e asylsökand­e.

De interna förflyttni­ngarna kan bli aktuella i höst igen när EU-länderna ska försöka enas om hur Italien ska hjälpas.

– Det bästa vi kan göra för att hjälpa Italien är att hitta en lösning på situatione­n i Libyen, säger Soini.

Han vill inte höra talas om nya

avtal om ansvarsför­delning så länge som den gamla överenskom­melsen från hösten 2015 om omplacerin­g av 160 000 flyktingar inte genomförts.

Italien vill ha hjälp

I Rom är irritation­en är stor över att andra EU-länder inte är intressera­de av att hjälpa landet att ta emot den

stora del av de nyanlända som just nu kommer från länder som Nigeria och Bangladesh, med liten chans att få asyl i EU.

De migranter som plockas upp till havs av den italienska kustbevakn­ingen och andra europeiska räddningsf­artyg förs än så länge inte tillbaka till Libyen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland