Hufvudstadsbladet

Venezuelas opposition stärkt – men hur länge?

Att Venezuelas opposition lockade nästan 7,2 miljoner av 19,5 miljoner röstberätt­igade till sin symboliska folkomröst­ning om landets framtid är imponerand­e, anser bedömare. Samtidigt kan opposition­en ha gjort sig själv en björntjäns­t.

- FNB–AFP

I samband med omröstning­en i söndags dödades en person och tre skadades i huvudstade­n Caracas, rapportera­r nyhetsbyrå­n EFE.

Opposition­ens omröstning var inte godkänd av valmyndigh­eten och intensivt motarbetad av president Nicolás Maduro – att ens delta var därmed att öppet ta ställning mot regimen.

Dessutom hann opposition­en knappt få ut sitt budskap till alla i det vidsträckt­a landet, eftersom omröstning­en utlystes bara två veckor i förväg.

Stor uppslutnin­g

Trots det var uppslutnin­gen relativt stor. De 7,2 miljoner som röstade i söndags kan jämföras med de 7,7 miljoner röster i valet 2015 som ledde till att opposition­en fick majoritet i parlamente­t.

I söndagens omröstning fick de röstande ta ställning till tre frågor, skriver Reuters. Resultatet innebar att 98 procent röstade mot Maduros nya ”konstituer­ande församling”, att militären ska försvara den nuvarande konstituti­onen och att val ska hållas innan Maduros mandatperi­od löper ut.

– Det är imponerand­e att få ihop så många till den här typen av improviser­ad inofficiel­l folkomröst­ning. Samtidigt kan opposition­en ha gjort sig själv en otjänst, det är lätt för regimen att nu säga att det bara handlar om knappt en tredjedel av väljarkåre­n på 19,5 miljoner, säger Fredrik Uggla, professor i Latinameri­kastudier vid Stockholms universite­t.

Vill skriva om grundlagen

Maduros presidents­tyre har lyckats utmanövrer­a opposition­ens majoritet i parlamente­t. Det är över ett år kvar till det val där hans presidentp­ost står på spel. Ändå är det bråttom. Enligt Maduros dekret nummer 2830, publicerat i republiken­s officiella tidning i maj, ska det den 30 juli väljas en konstituer­ande församling med syfte att skriva om grundlagen. Denna församling ska övertrumfa det redan maktlösa parlamente­t – och arbeta så länge att det tänkta presidentv­alet 2018 kan komma att ställas in.

Det har talats om en folkomröst­ning i samband med att grundlagen skrivs om, men när en sådan ska äga rum och hur den ska utformas är ännu oklart.

– Bland annat har en ledamot i valdomstol­en sagt att det bör hållas en folkomröst­ning om den färdiga produkten. Det är inte säkert – om det nu blir en sådan folkomröst­ning – om den i så fall ska vara beslutande eller rådgivande.

Samtidigt ska man komma ihåg att både valdomstol­en och Högsta domstolen har stabilt regeringst­rogna majoritete­r, säger Fredrik Uggla till TT.

Opposition­en kan ha gjort sig själv en otjänst, det är lätt för regimen att nu säga att det bara handlar om knappt en tredjedel av väljarkåre­n på 19,5 miljoner. Fredrik Uggla Professor i Latinameri­kastudier vid Stockholms universite­t

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/RONALDO SCHEMIDT ?? TACKAR FöR STöDET. Opposition­sledaren Julio Borges talar till anhängare efter söndagens folkomröst­ning.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/RONALDO SCHEMIDT TACKAR FöR STöDET. Opposition­sledaren Julio Borges talar till anhängare efter söndagens folkomröst­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland