Hufvudstadsbladet

Heiskanen vill till NHL ”så snabbt som möjligt”

De flesta experterna är överens om att backlöftet Miro Heiskanen kommer att bli ordinarie i NHL under de närmaste åren. Var han spelar nästa säsong är ändå inte klart för HIFK-backen – det får han veta i höst. – Då besöker jag Dallas. Då borde allt klarna

- FNB

ISHOCKEY Sedan Dallas Stars valde Miro Heiskanen som nummer tre i sommarens NHL-draft har han redan varit i Nordamerik­a. Han lyckades bra på ett testläger med Dallas och trivdes även i övrigt.

– Det var verkligt varmt där. Jag var inte riktigt i centrum, eftersom Stars lägerbas ligger lite vid sidan om. Men det var ett fint ställe, säger Heiskanen.

Dallas tränas av rutinerade Ken Hitchcock. Han stod i båset även då laget tog sin första och hittills enda NHL-titel våren 1999. Hitchcock är känd för en auktoritär ledarstil, men det var inget som Heiskanen egentligen noterade i tränarstab­en.

– Tränarna svarade om man hade något att fråga.

Heiskanen besökte Nordamerik­a även i maj–juni, då NHL ordnade ett allmänt testläger för spelare som var aktuella för draften.

– Där hände det något hela tiden, intervjuer eller tester.

Genombrott

Trots att Heiskanen bara är 18 år gammal var han en av nyckelspel­arna i HIFK:s ligalag i vintras. Han spelade i allmänhet ihop med amerikanen Joe Finley och deras rollfördel­ning var solklar.

– Jag höll på med pucken mer och Finley koncentrer­ade sig på försvarssp­el, där han är bra, säger Heiskanen.

Han utsågs till turneringe­ns bästa back i U18-VM. En del av finesserna på isen kommer från andra grenar han sysslat med som junior.

– Jag har spelat alla sorters spel på gården. Från innebandyn har jag lärt mig vissa trick, säger Heiskanen.

Som A-junior fick han lära sig saker av bland annat VM-hjälten från 1995, Ville Peltonen. Den före detta landslagsf­orwarden tränade HIFK:s A-juniorer.

– Ville har en grym helhetsbil­d av ishockeyn, säger Heiskanen.

Nya backar på gång

Ett av de stora problemen inom den finländska ishockeyn under 2010-talet har varit bristen på riktiga toppbackar. Nu ser det ändå bättre ut – förutom Heiskanen valdes två andra blåvita backar i första omgången av NHL-draften.

– Bra tränare och bra träningsfö­rhållanden gör att det kommer mer färdiga spelare, säger Heiskanen.

Han besökte Kotka havsdagar tillsamman­s med sin flickvän nyligen, men annars är det bara träning och kamrathäng som finns på programmet under sommaren. Heiskanen har ett tydligt mål, men skyndar långsamt.

– Jag har ingen tidtabell, men försöker göra allt så rätt som möjligt så att jag får spela i NHL så snabbt som möjligt.

 ?? FOTO: IRENE STACHON / LEHTIKUVA ?? TREA. HIFK-backen Miro Heiskanen valdes som trea i sommarens NHL-draft.
FOTO: IRENE STACHON / LEHTIKUVA TREA. HIFK-backen Miro Heiskanen valdes som trea i sommarens NHL-draft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland