Hufvudstadsbladet

Lipsanen siktar på fler 17-metershopp

Byn Nuijamaa i utkanterna av Villmanstr­and har under de senaste åren mest varit känd för att långtradar­kön från ryska gränsen tidvis sträcker sig ända dit. Nu finns det en mer positiv detalj att ta fasta på – det är frågan om trestegsho­pparen Simo Lipsane

- FNB

FRIIDROTT Simo Lipsanen vann silver i U23-EM i Bydgoszcz på 17,14 och slog därmed Pertti Pousis 17,00 från midsommare­n 1968.

– Jag är ett enda leende. Att skörda framgång i mästerskap­et var mitt mål i några års tid. Det gick precis som planerat, säger Lipsanen på Helsingfor­s-Vanda flygplats efter en kort flygresa från Gdansk i norra Polen.

Han märkte att Pousis rekord var inom räckhåll under inomhussäs­ongen.

– På vintern steg nivån så snabbt att det finska rekordet gick att sätta som realistisk­t mål för sommaren. Då jag började med den här grenen var rekordet mer drömmar och fantasi, säger 21-åringen Lipsanen.

Lipsanen valde tresteg som huvudgren för fem eller sex år sedan. Tidigare fanns även spjut, sprintsträ­ckor och höjdhopp på repertoare­n. Han utgår från att hans mångsidiga bakgrund både på och utanför friidrotts­arenan gjort stor nytta.

– Jag är från landet, så via vardagsjob­bandet har jag blivit mångsidig, säger Lipsanen.

Friidrotts­arenan i Villmanstr­ands centrum är hans hemmaplan, men det var inte där han började idrotta.

– Allt började egentligen på gården hemma i Nuijamaa. Där har jag tagit mina första löpsteg och gjort mina första hopp och kast, säger Lipsanen.

Simo Lipsanen har knappast någon större silver- eller rekordfest inplanerad, för han tävlar redan kommande veckoslut igen. Då står FMmedaljer på spel i Seinäjoki. I augusti är det dags för karriärens första vuxenmäste­rskap, friidrotts-VM i London.

– Då jag nu spräckt 17-metersgrän­sen vore det förstås skönt att få till fler 17-metershopp. Det blir många bra tävlingar under resten av säsongen, säger Lipsanen.

Han hinner med ett stopp hemma i Villmanstr­and före FM. Lipsanen lovar inte att spräcka 17-metersgrän­sen i Seinäjoki, men ser inga egentliga hinder för att hoppa ännu längre än 17,14.

– När allt stämmer så borde det finnas goda möjlighete­r, säger Lipsanen.

 ?? FOTO: TIMO AALTO / LEHTIKUVA ?? NATIONSREK­ORD. 21-åriga Simo Lipsanen tog silver i U23-EM med nytt nationsrek­ord.
FOTO: TIMO AALTO / LEHTIKUVA NATIONSREK­ORD. 21-åriga Simo Lipsanen tog silver i U23-EM med nytt nationsrek­ord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland