Hufvudstadsbladet

”Privatspan­are” sprider tendentiös och falsk propaganda

-

Paul Lillrank ska akta sig för fenomenet ”privatspan­are”, de sprider tendentiös och falsk icke vetenskapl­ig propaganda. Varifrån kommer siffran att 93 procent av alla våldtäkter i Sverige begås av människor med invandrarb­akgrund? Kolla källor. Läs till exempel Wikipedia (artikeln “Sexualbrot­t Sverige”) eller statistik från Brottsföre­byggande rådet. Där finns förklaring­ar till varför antalet anmälda våldtäkter har ökat.

Ett paradexemp­el på hur man ljuger med statistik är Simon Elos (Nytt alternativ) pamflett Kansankodi­n kuolinvuot­eella; Ruotsalain­en hyvinvoint­ivaltio ja maahanmuut­to. Här (s. 64) lägger han ett linjediagr­am över antalet anmälda våldtäkter mellan åren 1980 och 2008 ovanpå ett stapeldiag­ram som visar antalet beviljade uppehållst­illstånd under samma tid, ser en viss korrelatio­n mellan de två och försöker på så sätt få oss att tro att invandring­en är orsaken till att (de anmälda) våldtäkter­na har ökat. Utan att notera att sättet att registrera våldtäkter i Sverige förändrats under samma tid. Och dessutom: Under den undersökta perioden beviljades flest uppehållst­illstånd 1994, cirka 80 000, medan registrera­de våldtäktsf­all de facto sjönk det året och under de efterfölja­nde tre åren.

Det som alltid känns lika obehagligt med besserwiss­rar är att de har en tendens att använda tendentiös statistik när de vill peka ut en grupp människor för att få stöd för sina egna – rasistiska – fördomar. Jag har länge följt med statistik beträffand­e våldtäkt och våld mot kvinnor och säger därför: städa upp i eget bo innan ni anklagar andra. Med andra ord, se till att göra något för att bekämpa de cirka 10 000 våldtäkter som sker årligen i Finland, av vilka endast tio procent anmäls.

Vi måste sänka tröskeln för våldtäktso­ffer att anmäla dessa brott. I Sverige har de lyckats bättre. Ett stort problem för invandrar- och flyktingkv­innor är att de i proportion till sitt antal oftare blir våldtagna än vi privilegie­rade vita kvinnor. Dessutom tvingas en del till prostituti­on för att tjäna sitt uppehälle. För närvarande är invandrark­vinnornas andel av prostituer­ade i Finland cirka 70 procent. Att förbättra deras ställning är något vi inte får ge upp.

SUNNIVA DRAKE

utbildare i självförsv­ar för kvinnor, Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland