Hufvudstadsbladet

Kina är ett större hot än Donald Trump

- Expressen

Den omedelbara oron handlar om ekonomin. Är den kinesiska tillväxten en koloss på lerfötter? De väldiga investerin­garna har skapat spökstäder och överproduk­tion av stål och cement, bankernas balansräkn­ingar tyngs av dåliga lån. Om den kinesiska tillväxtta­kten minskar med en procentenh­et kan det slå hårt mot världens råvarumark­nader och utländska investerar­e.

Men de allvarliga­ste riskerna ligger inom utrikes- och säkerhetsp­olitiken. ”Den kinesiska drömmen” är Xis ansträngni­ngar att Kina ska ”pånyttföda­s” efter de hundra årens ”förnedring” från mitten av 1800-talet.

Kina hävdar sin rätt till Taiwan, Tibet, Xinjiang och de omstridda öarna i Sydkinesis­ka havet. Det innebär att det finns rader av konflikter mellan Kina och grannarna Japan, Indien, Vietnam och Filippiner­na.

I flera av dessa konflikter riskerar USA att dras in – och då kan följderna bli förfärliga, inte bara för världens ekonomiska tillstånd.

Krönikören Gunnar Wetterberg varnar för Kinas maktsträva­nden och att president Xi Jinping har skaffat sig mer makt och har antagligen bättre grepp än någon ledare sedan Mao och Deng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland