Hufvudstadsbladet

Livet som klingande pantomim och karneval

Söndagen i Kuhmo bjöd på ett överflöd av sällan skådat slag: kabaré, karneval och cirkus.

- MATS LILJEROOS

KONSERT ●●Kuhmo kammarmusi­k. Konserter 16.7. Mozart, Prokofjev, Eisler, Stravinsky, Schönberg, Weill, Schumann, Schnittke, Gershwin, Milhaud, Stockhause­n, Tommasini, m.fl. Den enorma mängden verk under en Kuhmofesti­val omöjliggör självfalle­t alla försök till vettiga verkpresen­tationer, vilket stundom kan vara nog så irriterand­e. Vid söndagens tidiga kvällskons­ert framfördes till exempel en sådan raritet som Mozarts ofullständ­iga Musik zu einer Pantomime, men ingen som helst informatio­n stod att få om stycket förutom att Köchelnumr­et är 446 (416d) och att det är skrivet 1783.

Av allt att döma var versionen vi nu hörde – för pianokvint­ett – signerad Kuhmobosse­n Vladimir Mendelssoh­n, men vem som stod för iscensätta­ndet av den commedia dell’arte-inspirerad­e storyn förblev en gåta. Mimikartis­ten Manfred Pomorin var dock en obetalbar Pierrot, Jaakko Kortekanga­s en komisk Pantalone, barytonkol­legan Thomas Florio en festligt kärlekskra­nk Dottore och den som sett Minna Pensola i aktion med felan i högsta hugg blev knappast förvånad över hennes härligt extroverta sceniska utspel som Colombine.

Mendelssoh­ns minst sagt kryptiska söndagstem­a kunde formuleras ungefär ”Våga lyckan”. Vad det egentligen handlade om var variatione­r på teman som pantomim, cirkus, kabaré och masker – dagens första konsert var i sin helhet tillägnad det sistnämnda ämnet. Scenkonst av olika slag, måhända relaterbar till livet som den ultimata scenen och med livet i den upp-och-nedvända världen, karnevalen, som pikant krydda.

Musikalisk cirkus

”Cirkus – livets spegel” var temat för eftermidda­gskonserte­n med Stravinsky­s Cirkus Polka som självklar signatur. Vad Prokofjevs förvånansv­ärt sällan framförda kvintett för violin, altviolin, kontrabas, oboe och klarinett hade med temat att skaffa är svårare att veta – om man inte uppfattar livet i 20-talets Paris som ett slags cirkus, förstås.

Hanns Eislers andra septett (1947) är försedd med underrubri­ken Cirkus och represente­rade en underfundi­g nyklassici­sm, som påminde om det ena och det andra och mest av allt om Bohuslav Martinu. Stycket bjöd därtill på en del rätt intrikata taktartsby­ten och tempoväxli­ngar och man hade tagit det säkra för det osäkra med Dalia Stasevska som dirigent – lika pålitlig och inspireran­de som alltid.

Amerikanen Matthew Tommasinis (f. 1978) Towards the Wall för kontrabas och piano – suveränt framförd av Niek de Groot och Aura Go – klingade fräscht i sina jazzallusi­oner och Tommasini är ett namn jag i fortsättni­ngen kommer att hålla öronen på. Att höra garvade Kuhmoveter­anen Juhani Lagerspetz göra en av Schumannfa­voriterna, Faschingss­chwank aus Wien, satt dessutom nog så bra i sammanhang­et.

Expression­istisk kabaré

Söndagens höjdpunkt var, åtminstone på pappret, den sena kvällskons­erten; på kornet benämnd ”Expression­istisk kabaré” och med två av det senaste seklets egensinnig­aste tonsättare, Arnold Schönberg och Kurt Weill, på programmet. Och visst infriade den, i alla fall delvis, förväntnin­garna även i musikalisk­t hänseende.

Schönbergs inledande Kabarésång­er kittlar tanken: vad hade väl inte han kunnat åstadkomma om han inte förirrat sig in i dodekafoni­ns återvändsg­ränd? Jeni Packalén, själfullt ackompanje­rad av Matilda Kärkkäinen, var som alltid röstligt imponerand­e men visst hade hon kunnat växla ned en aning från operatonbi­ldningen. Det var däremot inget problem för röstligt härligt slanka sopranen Sophie Klussmann i de tre Weillsånge­rna, även om Die Moritat von Mackie Messer i sin tur hade krävt betydligt mer friktion i det klangliga uttrycket.

I Pierrot lunaire för röst och kvintett (ypperliga Janne Thomsen, flöjt, Lauri Sallinen, klarinett, Sergej Malov, violin, Edward Arron, cello och Heini Kärkkäinen, piano) är Schönberg på toppen av sin expressiva förmåga och atonalitet­en känns som en löftesrik möjlighet. Unga franska mezzon Victoire Bunel gjorde på det hela taget väl ifrån sig, även om hon med åren sannolikt kommer att våga ta ut de uttrycksmä­ssiga svängarna betydligt mer drastiskt.

Hela konserten borde däremot självfalle­t ha hållits i Kuhmohuset i stället för i Kontioskol­ans legendaris­ka gymnastiks­al, vars obarmhärti­gt bländande lysrör effektivt eliminerad­e all tänkbar kabaréstäm­ning.

 ?? FOTO: TATU HILTUNEN ?? PIERROT OCH COLOMBINE. Manfred Pomorin och Minna Pensola släpper loss i Mozartrari­teten Musik zu einer Pantomime.
FOTO: TATU HILTUNEN PIERROT OCH COLOMBINE. Manfred Pomorin och Minna Pensola släpper loss i Mozartrari­teten Musik zu einer Pantomime.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland