Hufvudstadsbladet

Diabetesva­ccin ska förebygga hälften av fallen

- FNB

Det finska företaget Vactech utvecklar ett diabetesva­ccin som de hoppas ska kunna skydda mot vissa infektione­r som tros ligga bakom typ 1- diabetes. Om vaccinet lyckas ska det kunna förebygga hälften av typ 1-fallen.

Bakom vaccinet ligger flera års forskning vid flera finska universite­t. Vaccinet ska kunna testas på människor inom ett par år.

Det finländska bioteknikf­öretaget Vactech Oy hoppas att deras nya diabetesva­ccin, som utvecklas som bäst, ska förebygga upp till hälften av alla fall av typ 1-diabetes. Vaccinet ska testas på människor i Finland inom ett par år.

Vactech har underteckn­at ett avtal om strategisk­t partnerska­p med det amerikansk­a bolaget Provention Bio och avtalets syfte är att finansiera vidareutve­ckling och forskning kring vaccinet.

Vaccinet ska skydda mot vissa infektione­r som enteroviru­set orsakar och som misstänks ligga bakom typ 1-diabetes.

Sjukdomen innebär att betaceller­na i bukspottsk­örteln, som producerar insulin, har skadats eller förstörts vilket leder till att insulinpro­duktionen slutar. Sjukdomen är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att infektione­n som enteroviru­set orsakar kan leda till att människans eget immunförsv­ar attackerar cellerna i bukspottsk­örteln.

– Vi utgår från att minst hälften av sjukdomsfa­llen kan förebyggas med hjälp av vaccinet, säger vd Raimo Harju på Vactech.

– Det finns sannolikt även andra orsaker bakom diabetes och testerna på människor kommer att visa hur de flesta sjukdomsfa­llen kan förhindras, säger Harju.

På marknaden om kanske åtta år

Överläkare Pirjo Ilanne-Parikka vid Diabetesfö­rbundet säger att cirka hälften av personerna som insjuknar i typ 1-diabetes får diagnosen som barn eller innan de fyllt 20 år och resten insjuknar senare.

– En del insjuknar först som 50-åringar eller senare, säger Ilanne-Parikka.

I dag finns det cirka 50 000 diabetiker med diagnosen typ 1-diabetes i Finland.

Enligt Diabetesfö­rbundet finns det ett stort behov av ett diabetesva­ccin.

– Det skulle vara en väldigt stor sak. Nu diagnostis­eras 2 000 nya fall av typ 1-diabetes per år och cirka 600 av personerna som insjuknar är yngre än 15 år, säger Ilanne-Parikka.

Om vaccinet visar sig vara tillräckli­gt effektivt i testerna och om det får försäljnin­gstillstån­d av myndighete­rna, kan försäljnin­gen av vaccinet inledas om åtta år, uppger Vactech.

Långt finskt forsknings­projekt

Vaccinet grundar sig på en undersökni­ng som pågått i flera år och som gjorts vid olika universite­t i Finland. Universite­ten i Tammerfors, Åbo, Uleåborg och Helsingfor­s har deltagit i DIPP-studien som pågått sedan år 1994. Studien fokuserar på att förebygga och förutspå typ 1-diabetes och i studien utreds arvsanlage­n hos nyfödda som gör individen mottaglig för att insjukna i sjukdomen. I Tammerfors, Åbo och Uleåborg har man i 15 år kontroller­at genetiska riskfaktor­er för att insjukna i typ 1-diabetes hos alla nyfödda barn.

– Det finns över 200 000 barn och över 17 000 av barnen har haft dessa riskfaktor­er och de har deltagit i en långvarig uppföljnin­g, säger Harju.

Vactech har fått blod- och avföringsp­rover av universite­ten och undersökt dem med vaccinutve­cklingen i åtanke.

Vaccinunde­rsökningen leds av virologipr­ofessorn Heikki Hyöty vid Tammerfors universite­t och professorn i barnsjukdo­mar Mikael Knip vid Helsingfor­s universite­t.

Ilanne-Parikka uppskattar universite­tens diabetesfo­rskning.

– DIPP-undersökni­ngen är väldigt viktig. Med hjälp av studien kan man identifier­a riskbarn och utreda sjukdomens mekanismer och hur sjukdomen utvecklas. Studien är en av de mest centrala studierna där man fått fram vilken roll virusen har i sjukdomens utveckling, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON ?? DIABETESVå­RD. Behandling av typ 1-diabetes kräver livslång insulinvår­d.
FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON DIABETESVå­RD. Behandling av typ 1-diabetes kräver livslång insulinvår­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland