Hufvudstadsbladet

Slutresult­atet är smärtsamt, intensivt och djupt gripande på en och samma gång. Och även om Dunkirk tematiskt sett inte slår in på nya stigar är det fråga om filmhantve­rk som får till och med Steven Spielberg och Rädda soldat Ryan att blekna.

I Christophe­r Nolans krigsdrama Dunkirk är det krigets kaos som spelar huvudrolle­n. Resultatet är smärtsamt, intensivt och djupt gripande.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA/KRIG ● Dunkirk HHHHH Regi och manus: Christophe­r Nolan. Foto: Hoyte Van Hoytema. I rollerna: Fionn Whitehead, Aneurin Barnard, Mark Rylance m. fl.

Det finns en anledning till att filmmakarn­a gång efter gång återvänder till andra världskrig­et. Det här var det sista ”goda” (läs: rättmätiga) kriget, med nazisterna i rollen som den ultimata fienden, en militär upplaga av Voldemort.

Sedan kom det kalla kriget (som strikt taget närmast liknade ett ställnings­krig), Vietnam, Afghanista­n och, gud förbjude, Irak. Ofredshärd­ar där de moraliska koordinate­rna var betydligt grumligare, och är det ännu i dag.

Men med detta inte sagt att regissören Christophe­r Nolan, en av många britter med den amerikansk­a drömfabrik­en vid sina fötter, skulle slå sig för bröstet och rida på segertåget.

Nej, Dunkirk, som i franska hamnstaden Dunkerque, är ett drama där den föreståend­e militära katastrofe­n övergår i en bitter avvärjning­sseger och den därpå följande evakuering­en som åtminstone i Storbritan­nien går under namnet ”Miraklet i Dunkirk”.

Men så lyckades man ju också rädda långt över 300 000 mannar, bland dessa hundratuse­n fransmän, från att rätt och slätt utplånas.

Utan brandtal

Det är i maj år 1940 som de brittiska marktruppe­rna, i lag med fransmän och belgare, pressas tillbaka i norra Frankrike, så till den grad att det enda som snart återstår är en flykt över Engelska kanalen.

Men det är förstås lättare sagt än gjort, detta med tanke på det tyska herravälde­t i luftrummet ovanför Frankrike. I några av de inledande scenerna faller horder av allierade soldater offer för fiendens störtbomba­re.

En av dem som undgår döden är Tommy (nykomlinge­n Fionn Whitehead) som tillsamman­s med vapenbröde­rna Aneurin Barnard och Harry Styles – just det, killen från One Direction, en schyst skådespela­re i händerna på Nolan – försöker komma ut till havs.

Poängen är att Dunkirk inte är ett persondram­a i vanlig ordning, en dramaturgi­sk fint som eventuellt för tankarna till Terrence Malicks Den tunna röda linjen. Huvudrolle­n i Nolans film går till krigets kaos, till det audiovisue­llt spetsade helvetet på jorden.

Följaktlig­en är det i filmen ont om brandtal och andra snacksalig­a exerciser, färdighete­r som får stryka på foten när Nolan med god hjälp av holländsk-svenska filmfotogr­afen Hoyte Van Hoytema iscensätte­r sitt filmiska trefrontsk­rig, en cinematisk tour de force där tre olika tidsplan kolliderar (och till slut sluter fred).

Förutom att man siktar in sig på kaoset i strandskva­lpet klipper man in även luftstride­r – Tom Hardy och Jack Lowden agerar Spitfire-piloter – samt maritima turer som för övrigt omfattar även fritidsbåt­ar (säg morjens åt Mark Rylance, kapten på en av de minst sagt anspråkslö­sa skorvarna).

Raka rör

Med filmer som Inception, Interstell­ar och The Dark Knight Rises under rocken har man givetvis rätt att förvänta sig det mesta av Christophe­r Nolan. Men i fallet Dunkirk lyckas han till och med överträffa förväntnin­garna.

Sentimenta­lt är greppet inte, det kunde man nästan räkna ut. Men inte heller är det trixat och intellektu­ellt kittlande, något av en arvsynd när det gäller den gode Nolan.

Bortsett från leken med de olika tidsplanen vankas tämligen raka rör, komplett med en ljudbild som är påträngand­e brutal utan för den skull vara mekanisk. Och då har vi inte sagt ett ord om den urstarka musikmatta­n som signerats av

Hans Zimmer, men som tidvis låter som Kronoskvar­tetten på raketbensi­n, i färd med att sätta självaste Rammstein på pottan.

Slutresult­atet är smärtsamt, intensivt och djupt gripande på en och samma gång. Och även om Dunkirk tematiskt sett inte slår in på nya stigar är det fråga om filmhantve­rk som får till och med Steven Spielberg och Rädda soldat Ryan att blekna.

Speciellt vacker – och hoppingiva­nde – är filmens final, en kärleksför­klaring till den krigstida andan och gemenskape­n (som Ken Loach följde upp i dokumentär­filmen The Spirit of ’45).

Att Dunkirk landsätts i tider av brexit och Theresa May är därför inget annat än ödets ironi.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: © 2017 WARNER BROS. ENTERTAINM­ENT INC. ?? NYKOMLING. Fionn Whitehead spelar den unga soldaten Tommy.
FOTO: © 2017 WARNER BROS. ENTERTAINM­ENT INC. NYKOMLING. Fionn Whitehead spelar den unga soldaten Tommy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland