Hufvudstadsbladet

Blixten slog ned nära Mejlans sjukhus

Operations- och intensivvå­rdsavdelni­ngarna fortsatte fungera som vanligt.

- ANNA PUSA anna.pusa@ksfmedia.fi

Överläkare Tom Silfvast som jobbar inom beredskaps­enheten vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HNS berättar för HBL att han satt i sitt arbetsrum i administra­tionsbyggn­aden vid Mejlans sjukhus när det kring två-tiden på tis- dagsefterm­iddagen hördes en kraftig smäll. Därefter blev det mörkt och den egna datorn var utan ström.

– Det åskade ett par gånger och plötsligt sade det pang, säger han.

Han kan inte säga var blixten slog ned. Till Ilta-Sanomat säger Aaro Toivonen, chef för säkerhet och beredskap vid HNS, att blixten slog ned i närheten av sjukhuset.

Tom Silfvast berättar att varken operations­avdelninga­rna eller intensiven vid Mejlans sjukhus var utan ström på grund av blixtnedsl­aget.

– Alla medicinska apparater hade ström hela tiden och alla monitorer fortsatte fungera, säger han.

Han berättar att alla apparater som behöver ström i patientvår­den är kopplade till uttag som är försedda med fortgående ström. Dessutom är de mest kritiska funktioner­na bat- teriuppbac­kade.

Silfvast berättar att han inte lade märke till kaos efter blixtnedsl­aget.

– Jag besökte intensivvå­rdsavdelni­ngen och där rörde sig folk normalt, lamporna var på i korridorer­na och allt var som förut.

På tio till femton minuter återvände även strömmen till administra­tionsbyggn­aden enligt Silfvast.

Till Ilta-Sanomat säger säkerhets- och beredskaps­chefen Aaro Toivonen att ett blixtnedsl­ag och strömavbro­tt är en allvarlig situation när det gäller ett sjukhus som erbjuder specialise­rad sjukvård. Enligt Toivonen rörde sig avbrottet om minuter. Situatione­n var hela tiden under kontroll, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland