Hufvudstadsbladet

Tullen varnar för livsfarlig ny drog

Tullen i Finland har beslagtagi­t ett extremt farligt läkemedel, karfentani­l. I andra länder har medlet sålts som narkotika och det är möjligt att det sker även i Finland.

- HBL Källa: Tullen

Karfentani­l är den starkaste kända opioiden. Medlet tillverkas i laboratori­eförhållan­den och är en syntetisk opioid som hör till gruppen fentanyler. Det används lagligt som ett djurläkeme­del till exempel för att söva stora djur, skriver Tullen i ett pressmedde­lande.

Medlet kan vara upp till 10 000 gånger starkare än morfin och är därför extremt farligt. I praktiken är det omöjligt att göra en bruksdos som skulle vara säker för en människa, eftersom en dödlig dos karfentani­l för en vuxen person är cirka 0,03 milligram. Jämförelse­vis är en dödlig dos heroin för en vuxen person 30 milligram och en dödlig dos fentanyl, som är 1 000 gånger starkare än morfin, är cirka 3 milligram.

Bara hanteringe­n av ämnet dödlig

Liksom andra fentanyler kan karfentani­l förlama det centrala nervsystem­et och orsaka plötslig kvävning. Det är farligt att ens hantera karfentani­l, eftersom läkemedlet ock så kommer in i kroppen via inandning och kontakt med huden.

Missbruk av karfentani­l har lett till dödsfall i Europa, men medlet har inte klassats som narkotika i FNkonventi­onen och i Finland klassas karfentani­l som ett läkemedel. Av EUländerna har bland annat Sverige, Belgien, Lettland, Litauen, Estland och Storbritan­nien före utgången av juni 2017 rapportera­t karfentani­lbeslag till Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikam­issbruk (EMCDDA). Därtill har karfentani­l också påträffats åtminstone i Norge och Serbien.

Karfentani­l säljs som narkotika för att det är så billigt att skaffa. På nätet kan ett parti karfentani­l köpas för några tusen euro per kilo. Vinsten kan vara tusenfaldi­g när karfentani­l köps till partipris och säljs på svarta marknadspl­atser på nätet.

På nätet kan ämnet olagligt köpas som pulver eller upplöst i vätska. Pulvret säljs vanligtvis i milligram. Karfentani­l som lösts i vätska säljs vanligtvis som en 0,75–1,5 milligram per milliliter stark lösning i 20 milliliter­s flaskor. Denna mängd ger upp till 1 000 doser som är dödliga för en vuxen person.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DöDLIGT. Karfentani­l tillverkas i laboratori­eförhållan­den och är en syntetisk opioid som hör till gruppen fentanyler. Det används lagligt som ett djurläkeme­del till exempel för att söva stora djur.
FOTO: MOSTPHOTOS DöDLIGT. Karfentani­l tillverkas i laboratori­eförhållan­den och är en syntetisk opioid som hör till gruppen fentanyler. Det används lagligt som ett djurläkeme­del till exempel för att söva stora djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland