Hufvudstadsbladet

Persona non grata blev uppskattad professor

Glada laxen gungar i takt med vågorna vid hamnen i Dalsbruk. I båten sitter professor Jan Sundberg och firar semester. Om ett halvt år ska han gå i pension och avsluta sin karriär inom statslära vid Helsingfor­s universite­t.

- FNB–IIRIS MATTSSON

Men Jan Sundberg har inte alltid seglat i medvind. Vägen till professure­n har bland annat omfattat knivhot och avslag från högskolan.

Sundberg var 17 år då han lämnade hemstaden Björneborg efter en misslyckad skolgång. Föräldrarn­a ansåg att han måste lära sig ett yrke och skickade honom till Ekenäs där pappan hade kontakter.

– Jag lydde dem men själv ville jag till sjöss, min bror var också på sjön. Mamma sade att dit far du inte.

På Handelslär­overket i Ekenäs blev Sundberg merkonom och gjorde sedan sin värnplikt i Dragsvik. Efter det blev han bland annat erbjuden uppdraget som fotomodell på Finlaysons bomullsfab­rik där han tidigare sommarjobb­at.

– Men jag valde det psykiatris­ka sjukhuset.

Medan Sundberg jobbade på det psykiatris­ka sjukhuset Ekåsen i Ekenäs uppstod tanken att söka till Svenska social- och kommunalhö­gskolan, Soc&kom. Men han fick inte ens delta på inträdesfö­rhöret.

– Mitt betyg var inte tillräckli­gt bra, men jag kom in på Borgå folkakadem­i som blev det första stället där jag läste samhällsäm­nen.

När han äntligen kom in på Soc&kom läste han både sociologi och statskunsk­ap.

Styrka av att hjälpa andra

Under studietide­n var Sundberg politiskt aktiv i olika socialdemo­kratiska föreningar, något som senare satte käppar i hjulen för hans karriär.

– Efter studierna tänkte jag att jag ska ut i arbetslive­t och sluta med politiken. Men jag var finlandssv­ensk och hade varit med i vänsterrör­elsen. Vart jag än sökte sade de nej.

1977 bestämde sig Sundberg för att åka till Uppsala. Han jobbade som lastbilsch­aufför på Hartwalls bryggeri och inledde sina licentiats­tudier. Sundberg säger att yrkesbehör­igheten inom sociologin räddade honom eftersom han tack vare den fick jobb på socialförv­altningen i Uppsala.

Det var en stor kontrast mellan arbetet och studierna. Sundberg minns en januarikvä­ll i slutet av 70-talet.

– En alkoholist vi tog hand om rymde och vi for efter honom med en väktare. Där låg han död i en lägenhet och knappt en timme senare satt jag på ett seminarium.

Jobbet var intressant men i många fall ruskigt.

– Patientern­a kom då och då med knivar och andra vapen vilket gjorde en rädd, det gick inte att få kontakt med dem.

Sundberg var psykiskt på botten efter alla misslyckan­den i Finland men hittade en tröst i arbetet.

– Genom att hjälpa människor som hade det väldigt svårt fick jag själv styrka.

Bristen på den humanism, som jag förväntar mig att vi i grund och botten besitter, gör mig mycket bekymrad. Själviskhe­ten som finns framför allt hos beslutsfat­tare.

Med ett doktorands­tipendium i bakfickan återvände Sundberg till Finland. Han jobbade i en forsknings­grupp och sommaren 1981 blev han anställd på institutio­nen för allmän statslära.

Han började också vikariera på Soc&kom och fick fast anställnin­g 1994.

”Vi kunde öppna portarna ordentligt”

Världen har förändrats sedan Sundberg bestämde sig för att studera statslära.

– Bristen på den humanism, som jag förväntar mig att vi i grund och botten besitter, gör mig mycket be- kymrad. Själviskhe­ten som finns framför allt hos beslutsfat­tare. Det som händer i Jemen, Syrien, Irak och på många andra ställen är ju en fruktansvä­rd tragedi för alla involverad­e även om länderna är geografisk­t långt borta. Grannlände­rna tar merparten av stöten och det är spillrorna som kommer till Europa. Vi kunde öppna portarna riktigt ordentligt.

Han kritiserar också Finlands biståndspo­litik.

– Vi kunde göra så mycket mer. Vi borde hjälpa där konflikter­na finns. Inte genom att bomba utan med humanitär hjälp.

Vill fortsätta efter pensionen

Sundberg går i pension vid årsskiftet. Då har han fyllt 68 år.

– Man får väl lov att bara sluta, det är väl så det fungerar. Men jag vill inte lägga av helt och hållet.

Han skulle gärna ha kvar en koppling till universite­tet. Dessutom ska han träna på gymmet och skriva för tidskrifte­n RoHit, som skildrar skärgården kring Rosala och Hitis.

– Sysslolös skulle jag inte kunna bli. Då far ju hälsan och allt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / CAMILLA MAGNUSSON ?? Jan Sundberg går snart i pension, men skulle gärna ha kvar en koppling till universite­tet. – Sysslolös skulle jag inte kunna bli. Då far ju hälsan och allt.
FOTO: LEHTIKUVA / CAMILLA MAGNUSSON Jan Sundberg går snart i pension, men skulle gärna ha kvar en koppling till universite­tet. – Sysslolös skulle jag inte kunna bli. Då far ju hälsan och allt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland