Hufvudstadsbladet

Rapport: Övergrepp på mer än 500 pojkar i tysk skola

I Tyskland har 547 pojkar utsatts för sexuellt eller annat våld i en katolsk körskola, konstatera­r en färsk rapport. Övergreppe­n i kören pågick i flera årtionden.

- FNB–AFP

BERLIN Enligt rapporten, som är skriven av en tysk jurist, var offren elever i katedralkö­ren vid Regensburg­er Domspatzen. Brotten pågick mellan 1945 och början av 1990-talet.

Juristen Ulrich Weber konstatera­r i sin slutrappor­t att 65 av de fall han uppdagat gällde sexuellt våld och 500 annat fysiskt våld. En del av offren utsattes för både och.

Offren beskriver skolan som ett fängelse, ett helvete eller ett koncentrat­ionsläger.

Regenburge­r Domspatzen är en tusen år gammal körskola i Bajern. Skandalen kring sexövergre­ppen började växa 2010.

Kultur av tystnad

Weber utredde fallen på uppdrag av domkapitle­t. Han lyfter fram att det rådde en kultur av tystnad och skyller delvis händelsern­a på den tidigare körledaren Georg Ratzinger.

– Han kan anklagas för att ha låtit bli att tala ut och för att ha vänt bort blicken, säger Weber.

Ratzinger, 93, ledde kören 1964– 1994. Han förnekar att han känt till övergreppe­n och säger att sexuellt utnyttjand­e aldrig diskuterad­es under hans tid som körledare.

Den tidigare påven Benedictus är Ratzingers yngre bror.

Weber har identifier­at 49 personer som misstänks ha begått brotten. Han säger att de knappast kommer att ställas inför rätta eftersom brotten begicks för så länge sedan.

Varje offer väntas enligt Weber få en ersättning på 20 000 euro.

Ratzinger kan anklagas för att ha låtit bli att tala ut och för att ha vänt bort blicken. Ulrich Weber Jurist

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA
/ ARMIN WEIGEL ?? STOR HäRVA. Juristen Ulrick Weber, som gjort rapporten, har identifier­at 49 personer som misstänks ha begått brotten. Men de kommer knappast att ställas inför rätta eftersom brotten begicks för så länge sedan.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ARMIN WEIGEL STOR HäRVA. Juristen Ulrick Weber, som gjort rapporten, har identifier­at 49 personer som misstänks ha begått brotten. Men de kommer knappast att ställas inför rätta eftersom brotten begicks för så länge sedan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland