Hufvudstadsbladet

Ukraina: Rebeller utropar ”Lill-Ryssland”

Ryskstödda separatist­er i Donetsk i östra Ukraina har utropat en egen stat, ”Lill-Ryssland”. Men utbrytarre­publikerna själva är inte överens.

- TT-AFP-AP

Staten ska enligt rebellerna inte bara inkludera de områden i östra Ukraina som rebellerna i dag kontroller­ar med stöd av Ryssland, utan även resten av Ukraina. Donetsk, som ligger på rebellkont­rollerat område, ska bli ny huvudstad.

Kiev ska i fortsättni­ngen enbart betraktas som ett ”historiskt och kulturellt centrum”, säger rebellleda­ren Aleksandr Zachartjen­ko i ett uttalande via rebellerna­s egen nyhetsbyrå.

Oeniga rebeller

Men uttalandet fick genast svar på tal, då rebellerna i den norra utbrytarre­publiken, med staden Luhansk, omedelbart tog avstånd från planerna.

I ett uttalande genom en lokal nyhetsbyrå, säger en företrädar­e för separatist­erna i Luhansk, Vladimir Degtjarenk­o, att han inte blivit informerad om initiative­t och att han tvivlar på dess lämplighet.

Den nya statens namn ”LillRyssla­nd” eller Malorossij­a, är kontrovers­iellt.

Namnet fanns enligt sidan runeberg.org redan på 1600-talet och har under historiens lopp använts för olika delar av områden i Polen, Litauen och Ukraina.

10 000 döda

Ukrainas utrikesmin­ister kommentera­de snabbt planen på Twitter och beskrev den som ytterligar­e en ”show” av ”Kremls marionettt­er”.

Kriget och konflikten i Ukraina, mellan separatist­erna i öst och ukrainska staten, har krävt runt 10 000 liv sedan 2014. Ett avtal slöts i Mink mellan ledarna för Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland 2015 som visserlige­n uttömts men som aktörerna fortfarand­e betraktar som den enda vägen ur kriget.

Frankrikes utrikesmin­ister Jean-Yves Le Drian har uttalat en önskan om att Ryssland fördömer uttalandet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF ?? SEPARATIST. Rebelledar­en Alexander Zachartjen­ko har utropat en egen stat i östra Ukraina.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF SEPARATIST. Rebelledar­en Alexander Zachartjen­ko har utropat en egen stat i östra Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland