Hufvudstadsbladet

Tusentals finländska motionärer dopar sig

Allt fler finländare tar dopningskl­assade preparat, men ganska få har speciellt bra koll på effekter och biverkning­ar.

- FNB

A-klinikstif­telsen, som grundades 1955 för att bland annat förebygga missbruk, ger via sin specialtjä­nst Dopinglink­ki gratis informatio­n (även på svenska) om dopning och dess risker. Tjänsten har i dagsläget 15 gånger så många besökare som 2010 och kommer upp i 15 000 besökare per månad.

– Det här kan kopplas till att det talas mer om motionärer­s dopningsbr­uk än tidigare. Men det är svårt att säga om det beror på att dopning blivit vanligare, säger projektkoo­rdinator Jukka Koskelo på A-klinikstif­telsen.

Via Dopinglink­ki går det att kontakta medicinsk expertis anonymt. Även anhöriga till den motionär som tagit dopningspr­eparat kan utnyttja tjänsten.

– Mest frågor kommer det om biverkning­ar, speciellt för anabola steroider och testostero­n. En annan vanlig fråga är vilken attityd som är bäst då en närstående använder dopning, säger Koskelo.

Dopinglink­ki innehåller massvis med informatio­n. En omskakande uppgift är att uppemot 90 procent av alla preparat som säljs på nätet kan vara förfalskni­ngar med tveksam effekt.

Hemleveran­s

Dopningspa­ket med ett antal olika preparat som ska användas samtidigt är en trend i näthandeln för tillfället.

– I paketet som beställs för något fastslaget syfte kan det till exempel ingå sex olika ämnen, så att användaren inte behöver köpa dem separat, säger Koskelo.

– Men vad dessa preparat egentligen innehåller är ett stort frågetecke­n. Fina namn, ampuller och förpacknin­gar betyder inte att innehållet är det som står på etiketten, säger han.

Även om tillverkar­en strävat efter att skapa det som står på etiketten kan orenheter i processen eller smutsiga nålar leda till allvarliga problem. Koskelo har i en vetenskapl­ig tidskrift läst om hur dåliga preparat lett till kallbrand.

– Hormonet hade pumpats in i sätesmuske­ln och området måste opereras på grund av den kallbrand som följde, säger Koskelo.

Vanligare i Sverige

Dopade motionärer är ett ämne som undersökts ganska lite i Finland, så det är svårt att få fram pålitliga siffror. Den genomsnitt­liga brukaren är ändå en ung, utbildad man. Bland alla finländska män i åldern 25–34 år har 2,1 procent använt dopningskl­assade preparat. I Sverige ligger motsvarand­e andel kring fyra procent och anses vara på uppgång.

Allmän utseendefi­xering och siffrorna från Sverige tyder på motionärsd­opning kan vara på uppgång i Finland. För tillfället anses ungefär 10 000 motionärer använda dopningskl­assade preparat, men siffrorna är inte speciellt pålitliga eftersom det forskats så lite i ärendet.

– Det är en uppskattni­ng. I många sammanhang har det sagts att antalet är betydligt högre, men det är svårt att säga, säger Koskelo.

Många som svarat på enkäter uppger att de dopar sig på grund av utseendemä­ssiga förväntnin­gar och önskan om att snabbt nå resultat. Det vanligaste jämförelse­objektet finns bland dem som liknar en själv.

– Kvinnor bantar och vill ha fastare muskler på grund av andra kvinnor och männen skaffar sig större muskler på grund av andra män, säger Taina Kinnunen som forskat mycket kring kroppsbygg­arkulturen.

 ?? FOTO: ALEKSI TUOMOLA / LEHTIKUVA ?? ALLT VANLIGARE. Användning av dopningskl­assade preparat har ökat bland motionärer.
FOTO: ALEKSI TUOMOLA / LEHTIKUVA ALLT VANLIGARE. Användning av dopningskl­assade preparat har ökat bland motionärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland