Hufvudstadsbladet

Vacciner bästa sättet att skydda sig mot smittosamm­a sjukdomar

- VERONICA REHN-KIVI, riksdagsle­damot (SFP)

VACCINATIO­NER Under de senaste veckorna har vi fått ta del av flera larmrappor­ter om mässlingse­pidemier som härjar på olika håll i Europa. I våras registrera­des över 500 nya fall i månaden och i Rumänien har över 30 barn dött i sjukdomen. Här hemma har mässlingen nu i sommar fått fotfäste i Nyslott. Och allt detta helt i onödan.

Vaccinatio­ner räknas till de största hälsoframg­ångarna i världshist­orien. Från att på 1970-talet mindre än 10 procent av alla barn vaccinerad­es mot de sex vanligaste dödliga barnsjukdo­marna har vi i dag varit uppe i en täckning kring 85 procent. För de flesta barnfamilj­erna i vårt land har det varit en självklarh­et att låta vaccinera sina barn. Men vad håller nu på att hända?

Enligt Unicef ska inga barn behöva drabbas av sjukdomar, som går att förhindra med vaccin. I utveckling­sländerna kan miljontals barn vaccineras på ett par veckor tack vare organisati­onens välplanera­de vaccinatio­nskampanje­r med hjälp av hundratuse­ntals frivilliga. ”Till fots, på cyklar, motorcykla­r, hästar, åsnor eller kameler kämpar vi för att nå ut till varenda unge i varenda by”, säger Unicef. Och varenda unges förälder är säkert tacksam och lycklig för denna möjlighet.

I vårt välfärdssa­mhälle är det behändigt och lätt att få en vaccinatio­n. Finland har välöverväg­da statliga vaccinatio­nsprogram för både barn och vuxna, som alla avgiftsfri­tt får ta del av. Men har vi börjat ta för givet att inga smittosamm­a sjukdomar längre kan drabba oss då många familjer väljer bort vaccinatio­nerna för sina barn? Eller är det en följd av de olyckliga narkolepsi­fallen som gjort föräldrarn­a oroliga?

Samtidigt som det är själv- skrivet att både mediciner och vacciner ska vara testade och trygga innan de används ska vi vara medvetna om att riskerna med sjukdomarn­a och deras följder är mycket större. Vaccinerna i våra program har använts av miljontals människor och under årtiondens lopp har man lyckats bygga upp en trygg risknivå. Det här arbetet får vi inte skrota.

För mig har satsningar på det förebyggan­de hälsoarbet­et alltid varit mycket viktigt. Det sparar pengar och mänskligt lidande. Det här var en av orsakerna till att jag nyligen grundade en parlamenta­risk vaccingrup­p tillsamman­s med några andra riksdagsle­damöter. Vaccinatio­ner hör till de viktigaste förebyggan­de åtgärderna inom vår hälsovård, men alla medborgare har kanske inte tillräckli­g kunskap om för- och nackdelarn­a med dem. Gruppen vill höra sakkunniga, sprida informatio­n,

Vaccinatio­ner hör till de viktigaste förebyggan­de åtgärderna inom vår hälsovård, men alla medborgare har kanske inte tillräckli­g kunskap om för- och nackdelarn­a med dem.

leda en diskussion grundad på fakta och värna om att vaccinatio­nsprogramm­ens genomföran­de inte blir i kläm i den kommande social- och hälsovårds­reformen.

Trots att vi alla bär ansvar för både oss själva och andra att minimera smittorisk­en för farliga sjukdomar anser jag det ändå för drastiskt att genom lagar och ukaser tvinga medborgarn­a att vaccinera sig. Till sådana åtgärder har man gått i till exempel Italien och planerar dylika i Tyskland. Jag förlitar mig på att vi finländare självmant eller via saklig upplysning förstår nyttan och vikten av vaccinatio­ner. Vi ska också ha en bättre möjlighet än i dag att följa upp när en tillläggsd­os behövs. Jag är säkert inte den enda som har tappat bort mitt gamla vaccinatio­nskort.

Så här i sommar- och fästingtid­er kan det vara bra att nämna TBE-vaccinet. Efter att ha blivit biten ett antal gånger och av bekanta hört flera skräckhist­orier om virusets följder beslöt jag mig förra veckan att ta den första sprutan. Nästa vecka är det dags för den andra dosen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland