Hufvudstadsbladet

Fritt vårdval en besvikelse?

- KARL VON SMITTEN ordförande (SFP), social- och hälsovårds­nämnden, Raseborg

VåRDREFORM­EN Det fria vårdvalet tycks intressera mest för tillfället. De som vurmar för det kanske tänker på de effektiva och kundvänlig­a privata läkarstati­onerna i våra större städer.

Verklighet­en för en kommande privat vårdcentra­l blir dock en annan. Den kommer att möta samma krassa verklighet som den kommunala sidan. Det gäller pengarna. Hittills har man planerat en ersättning enligt kapitation­sprincipen. Det innebär att man får en fast ersättning per år för varje människa man har i sitt register. Summan

korrigeras dessutom enligt människorn­as ålder, tidigare sjukdomshi­storia, språk och geografisk­a förhålland­en. En del av pengarna tillkommer dessutom på diffusa grunder, som till exempel något slags kvalitet.

På den kommunala sidan har cheferna hittills haft två huvudmål: att hålla sig till budgeten och att få så mycket hälsonytta som möjligt till stånd inom budgetens ram. Här ryms patientens bekvämligh­et och önskningar sällan med. Läkarval, snabb diagnos och behandling, samt trivsamma utrymmen har inte kunnat prioritera­s i detta system. Sjukdomar som cancer i tjocktarm, magsäck, prostata

och bröst kunde diagnostis­eras på en vecka, men det har varit en utopi i det kommunala systemet då varken endoskopis­ter, röntgenläk­are och patologer kunnat vara snabba. Patientens plågsamma väntan på frikännand­e eller dom har inte prioritera­ts. Allt detta har man kunnat prioritera på de privata läkarstati­onerna. Men kan de privata göra det i det nya systemet? Troligen inte.

Budgeten både för privata och kommunala kommer troligen att bli ännu stramare om något skall sparas. Man får inte mera pengar om de inte räcker. Den dyraste delen, alltså personalen, måste ersättas med datoriseri­ng. Man måste göra det ännu svårare att möta eller få tala med en läkare och mera använda automatise­rad självdiagn­os. Väl utbildade yngre patienter kan uppleva allt detta som mera personlig makt, men de är en minoritet bland den åldrande sjuka massan.

Hela vårdreform­ens ljusa framtid är beroende av samhällets ekonomiska situation. Om det inte blir bättre hjälper ingen privatiser­ing. Men glöm inte! De privata läkarstati­onerna och sjukhusen får fortsätta så lägg undan något för de svåra dagarna!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland