Hufvudstadsbladet

”Jag är känslig som alla andra”

Känslan av att se igenom och förstå sammanhang där andra är som blinda kattungar har följt Jan Myrdal sedan tidiga tonåren. Nu fyller han 90 år, men tycker inte att han har förändrats nämnvärt. – Att jag i olika fall hävdar att jag har rätt har retat folk

- LENA WREEDE/TT

Det är måndag förmiddag, två veckor före födelsedag­en och Jan Myrdal sitter och arbetar i biblioteke­t. Här finns över 50 000 titlar, vilket gör det till Sveriges största privatbibl­iotek som också är tillgängli­gt för allmänhete­n. Men den här dagen är Jan ensam, så när som på artonåring­en Sushi som ligger vid hans sida.

– Det är märkligt, den jag lever närmast är den här gamla katten.

Visserlige­n är han fortfarand­e gift med Andrea Gaytán Myrdal men de två bor numera mer än fyrtio mil från varandra. Jan Myrdal förklarar att det delvis hänger ihop med att de är väldigt olika.

– Hon kommer hit ibland och vi äter tillsamman­s. Var fjortonde dag kommer en tjej och hjälper mig att städa. Men i övrigt klarar jag mig själv.

Har kritiserat­s hårt

Denna morgon har Myrdal följt rapporteri­ngen om Donald Trump som återigen orsakat rabalder. Den amerikansk­e presidente­n har lagt ut en film där det ser ut som att han med våld brottar ned en tv-journalist. Jan Myrdal säger att han funderar på att skriva något litet enkelt om händelsen, men då med fokus på den korrupta pressen.

– Alla talar om det hemska i att Trump angriper medierna. Men varför går en sådan här film hem i USA? Det är mer intressant. Det finns enormt mycket litteratur om mediers roll både i stora och små privata skandaler. New York Times ansvar för första världskrig­et, till exempel. Tror du inte att du skulle få kritik för en sådan text? – Jovisst, det kommer att stå att jag försvarar Trump och att jag anklagar något så heligt som massmedier­na. Jag kommer att få skit, men det spelar ingen roll.

Det skulle inte vara första gången Jan Myrdal hamnar i skottglugg­en. Bara under de senaste åren har han kritiserat­s hårt för sin inställnin­g till diktaturre­gimens handlingar i Kina och Pol Pots agerande i Kambodja – bland annat. Men kritiken verkar fästa på honom som vatten på en gås.

Redan som grabb brukade han titta bort när någon skällde på honom. Av sin pappa, Gunnar Myrdal, som lätt tog åt sig av kritik, lärde han sig att göra tvärtom. Men främst har han påverkats och inspirerat­s av

Jag vet att jag skadade och sårade barn och hustru när jag lämnade dem. Det gick emot såväl kärlek som vett, men trots det fanns det som var viktigare och det var arbetet. Det här är det som är svårt att förklara i livet.

skribenter och författare som August Strindberg, David Sprengel, Denis Diderot med flera, de som på sin tid gick emot det som ansågs vara normen.

– Det är klart att jag är känslig som alla andra. Man vill ju bli älskad och omtyckt, men att jag inte blir det offentligt betyder mindre.

Samma drömmar

Visst tycker han att han har förändrats under åren. De tretton hyllmetrar­na med egna skrifter har gjort sitt, så även resorna till Centralasi­en, Indien, Kina, Mexiko och så vidare. Samtidigt påpekar han att hans grundkarak­tär och linje är i princip samma som när han var tonåring.

– Jag har samma drömmar, föreställn­ingar och inställnin­gar. Som grabb läste jag mycket. Och funderade mycket på tjejer. Det gör man ju fortfarand­e, fast kanske inte riktigt på samma sätt, haha.

– Sedan har ju mycket hänt. Jag har fått ont i knäna. För två år sedan kunde jag gå med naxalitern­a (indisk revolution­är rörelse) i Indien. Det tror jag inte att jag skulle klara nu. Samma linje säger du, vilken är den? – Det låter fånigt, men det har varit det förnuftiga. Man får ju en övertygels­e tidigt. För mig var det att de andra var blinda som kattungar, de förstod inget och såg inte sammanhang­et. Jag förstår att det låter fånigt och pretentiös­t, men det är något jag har jag upplevt hela tiden. Detta att jag i olika fall hävdar att jag har rätt har retat folk oerhört.

Ofrånkomli­gt val

Även om Myrdal inte direkt ångrar något i sitt liv återkommer han flera gånger till uppbrottet från sin andra fru Maj och dottern Eva som han lämnade 1956. Han beskriver det som ett ofrånkomli­gt val där han valde det stora livet framför det lilla.

– Om jag hade stannat i Sverige hade jag skrivit lite socialreal­ism och lite bråkigt. Men de stora grejerna som betytt något internatio­nellt som Rapport från kinesisk by från 1963 och Confession­s of a Disloyal European från 1968 hade jag inte gjort.

– Jag vet att jag skadade och sårade barn och hustru när jag lämnade dem. Det gick emot såväl kärlek som vett, men trots det fanns det som var viktigare och det var arbetet. Det här är det som är svårt att förklara i livet.

 ?? JOHANSSON/TT
FOTO: THOMAS ?? SVERIGES STöRSTA PRIVATBIBL­IOTEK. I Jan Myrdals bibliotek i Varberg finns över 50 000 titlar. Biblioteke­t är öppet för allmänhete­n.
JOHANSSON/TT FOTO: THOMAS SVERIGES STöRSTA PRIVATBIBL­IOTEK. I Jan Myrdals bibliotek i Varberg finns över 50 000 titlar. Biblioteke­t är öppet för allmänhete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland