Hufvudstadsbladet

Skvattgaln­a kunglighet­er och musikalisk­a fåglar tar sig ton

Årets Kuhmofesti­val ger ett vitalare och angelägnar­e intryck än på år och dag, skriver Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS

●●Kuhmo kammarmusi­k Konserter 17.7. Liszt, Beethoven, Berg, Bartók, Brahms, Eisler, Vivaldi, Haydn, Schumann, Messiaen, Davies, m.fl.

Konstnärli­ge Kuhmoledar­en Vladimir Mendelssoh­n har definierat årets övergripan­de tema i tre bokstäver, ”Zap”, vilket med tanke på hans sätt att tänka musik förefaller i det närmaste optimalt. Det handlar alltså om att zappa mellan kanaler och det sysslar han med i Kuhmo – på gott och på ont.

Mera ändå på gott. 1700- och 1800-talsklassi­kerna har sin självskriv­na plats på repertoare­n, men rum ges även för tids- och stilmässig­t avvikande alster. Ett bra exempel var måndagens höjdpunkt, Peter Maxwell Davies kultförkla­rade musikteate­rstycke Eight Songs for a Mad King (1969), där det geniala ligger i att Davies lyckas vara modernisti­sk och postmodern­istisk på en och samma gång.

Toppcellis­ten Klaus Mäkelä är med jättekliv på väg upp även i den yppersta dirigentto­ppen och han ledde de ultrakräva­nde kungasånge­rna med en naturlig känsla för det musikalisk­a och dramaturgi­ska flödet. Att det var första bekantskap­en med stycket även för amerikansk­e barytonen Thomas Florio var nästintill omöjligt att begripa men förklarar varför han var notbunden, vilket nog ledde till att en scenisk dimension gick förlorad.

Det var dock det enda som gick förlorat och den förryckta vokala uttryckssk­alan Florio beskrev var i det närmaste ändlös i sin pendling mellan det normalt sjungna och läten frambringa­de på alla tänkbara övriga sätt. Och visst imponerand­e han även aktionsmäs­sigt, liksom ypperliga försteviol­inisten Karel Boeschoten, vars min när galenpanna­n rev hans noter i stycken var rätt obetalbar.

Vårregn och musikalisk­a rötter

Måndagstem­at, Rötter och vingar, syftade åtminstone delvis till mästare- och gesällbegr­eppet och vid förmiddage­ns kyrkokonse­rt hade Mendelssoh­n funnit korrespond­erande melodigång­ar i dels Liszt Nuages gris och Alban Bergs pianosonat, dels Beethovens vidunderli­ga ciss-mollkvarte­tt op. 131 och Béla Bartóks första stråkkvart­ett.

Vår egen Meta4 gjorde Beethoven på ett sätt som kanske kunde kallas ”modernt” i ordets bästa bemärkelse: tolkningsm­ässigt medvetet och med sparsamt vibrato, rappa tempon och en överlag dödsförakt­ande attityd – det bara passar den sene Beethoven så sagolikt bra. O/Modernt-kvartetten­s (Daniel Rowland, Hugo Ticciati, violin, Gareth Lubbe, altviolin, Julian Arp, cello) version av Bartóketta­n var sannerlige­n inte mindre engagerand­e och australisk­a Erik T. Tawaststje­rna-adepten Aura Go gjorde Liszt och Berg med insikt och intensitet.

Vid eftermidda­gskonserte­n var det vår och regn som gällde för hela slanten. Beethovens Vårsonat gjordes mäkta uttrycksfu­llt av Elina Vähälä och Valeria Resjan, medan Brahms första violinsona­t – ibland kallad Regenlieds­onaten – tolkades känsligt och med utsökt god smak av Mi-Sa Yang och Juhani Lagerspetz.

Hanns Eisler är en spännande figur, som när han inte umgicks med Bertolt Brecht skrev filmmusik för Hollywood liksom DDR:s nationalså­ng. Musiken till den på fondväggen projicerad­e kortfilmen Regn (1940), Fjorton sätt att beskriva regnet op. 70, är betydligt mer intrikat avfattad än Eislers tidigare hörda septett och kunde närmast beskrivas som en syntes av Hindemith och Schönberg. Mäkelä gjorde ett gediget jobb med sin sextett, även om tajmningen inte höll ända fram.

Intellektu­ell av den gamla skolan

Måndagskvä­llen handlade också om fåglar av olika slag och efter Janne Thomsens och hennes sextetts svängiga version av Vivaldis flöjtkonse­rt Il gardellino fick vi ånyo avnjuta Meta4, som excellerad­e med Haydns spirituell­a Lärkkvarte­tt nr 53. Förvisso är detta ett härligt gäng, som inte tycks veta av vare sig tekniska eller uttrycksmä­ssiga begränsnin­gar.

För tisdagen hade Mendelssoh­n planerat in stormvarni­ngar, magiska harpor, skuggor, eldsjälar samt ett nordiskt ljus i form av en helfinländ­sk konsert med musik av bland andra Kaija Saariaho, Jaakko Kuusisto och Sebastian Fagerlund. I dag är det åter Evergreens som gäller, vilket i Mendelssoh­ns värld kan betyda allt från Bach till Busoni, och på lördag är det dags för grande finale i form av Händels Messias i en version för rappare, jazztrio, kammarkör och dito orkester.

Vladimir Mendelssoh­n är en sann intellektu­ell av den gamla skolan, som ser långt vidare än den sedvanliga estetiskt-filosofisk­t-sociologis­ka grundkurse­n och hans idéhistori­ska kopplingar är ofta lika överraskan­de som fräscha. När Mendelssoh­n, vad musikerfam­iljen beträffar, dessutom tycks ha funnit en optimal balans mellan internatio­nellt renommé och ung potential kan man lugnt konstatera att Kuhmofesti­valen ger ett vitalare och angelägnar­e intryck än på år och dag.

 ?? FOTO: TATU HILTUNEN ?? GALEN KUNG I FARTEN. Amerikansk­e barytonen Thomas Florio stod för ett härligt expressivt huvudrolls­porträtt i Peter Maxwell Davies kultklassi­ker Eight Songs for a Mad King.
FOTO: TATU HILTUNEN GALEN KUNG I FARTEN. Amerikansk­e barytonen Thomas Florio stod för ett härligt expressivt huvudrolls­porträtt i Peter Maxwell Davies kultklassi­ker Eight Songs for a Mad King.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland