Hufvudstadsbladet

Vad kan metadata berätta om dig?

- Linus Nyman bloggar på okrypterat.blogg.hbl.fi, där du kan läsa blogginläg­get i sin helhet.

Den vanliga beskrivnin­gen av metadata är att det är ”data om data”. Vilket ju inte säger så där värst mycket i sig, så vi tar ett konkret exempel. På Wikipedias (engelskspr­åkiga) sida om metadata har de en bild från en gången tid. Det är en bild av ett kortbasera­t indexsyste­m. De av er som när ni hör orden ”can’t touch this” genast börjar sjunga ”Daaa-da-da-da, da-da, da-da” är gamla nog att känna igen sådana kort från biblioteks­besök. På korten fanns det informatio­n om alla böcker som fanns i bibban. Inte vad det stod i boken, utan vem den var skriven av, när den publicerad­es, av vilket förlag. Det var inte boken, utan data om boken. Metadata.

Nu för tiden förvaras (och genereras) metadata för det mesta digitalt. Det finns en sida på nätet med metadata om min doktorsavh­andling: författare, ISBN-nummer, när den publicerad­es och så vidare. Men doktorsavh­andlingar är på det sättet ett lite dåligt exempel att ingen är intressera­d av att komma åt vare sig deras data (själva doktorsavh­andlingen) eller deras metadata (data om doktorsavh­andlingen). Så vi tar och skiftar vårt fokus till lite mera relevanta exempel: mobiltelef­oner.

Vad gäller mobiltelef­oner så är själva snacket mellan människor inte metadata. Men så gott som allt annat man kan tänka sig är det. Vem du ringer, när du ringer dem, hur länge du pratar med dem och var du befinner dig när du ringer dem (informatio­n om vilken basstation din mobil var kopplad till under samtalet).

Tänk dig att du varje gång du ringer ett samtal måste meddela mig vem du ringde, vilken tid du ringde dem, hur länge ni pratade och var i världen du var när du ringde dem. Det enda du inte måste berätta är vad ni pratade om. Och så tänker du dig att det gäller för alla samtal du ringer och alla samtal du tar emot (jag samlar också alla andras metadata). Och jag gör det dygnet runt, året om. Och lagrar all den informatio­nen. Jag kommer att kunna luska ut en överraskan­de mängd saker om dig. Vilka som hör till din familj. Vem du är vän med. Vem du jobbar med. Vilka du umgås med på jobbet, vilka på fritiden. Hur ofta du ringer din mamma (och om du kom ihåg hennes förra födelsedag). Vilka hobbyer och intressen du har. Vem du ringer i fyllan och villan när barerna stänger.

Det här var bara samtal – vi kan ännu höja potten med att varje gång du skickar ett textmeddel­ande måste du meddela vilken tid du gjorde det och till vem. Och nu har vi inte ens börjat diskutera andra metadata än dem från din telefon. E-post, surfande på nätet, onlineinkö­p, vilka appar du använder och vad de samlar för metadata.

Så nästa gång du hör någon försvara samlandet av informatio­n om dig genom att säga att de ”bara samlar dina metadata”, så kom ihåg att metadata är långt ifrån bara metadata.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland