Hufvudstadsbladet

Myterna om vårt vätskebeho­v

- IRMI PERSSON/TT-HBL

Det finns många seglivade myter om vätskebeho­v. En av de allra vanligaste är att en vuxen bör dricka åtta glas vatten om dagen. Det stämmer inte.

HÄLSA För en normalt arbetande person räcker det att dricka när man känner sig törstig. Ägnar man sig däremot åt någon fysiskt krävande aktivitet behöver man få i sig mer, speciellt om det är varmt.

– När man anstränger sig är törsten generellt ingen bra mätare på hur mycket man ska dricka. Men här pratar vi om hård och långvarig ansträngni­ng i värme, säger Eva Blomstrand, professor i näringsfys­iologi på Gymnastik- och idrottshög­skolan, GIH.

Ett generellt råd är att dricka små mängder med täta mellanrum under till exempel en lång vandring med tung packning eller ett maratonlop­p i hett klimat. Man behöver även fylla på efteråt för att återfå en positiv vätskebala­ns.

Vid kortvarig fysisk aktivitet är risken för uttorkning liten. Det går utmärkt att springa fem kilometer och dricka först efter löprundan. Att släpa med sig en vattenflas­ka ut i spåret är onödigt.

Även om vätskebeho­vet är individuel­lt och kan variera är det är sällan vuxna, friska människor dricker för lite. Äldre kan däremot behöva en påminnelse om att dricka eftersom törstsigna­lerna minskar med åldern.

– Ett bra knep för att hålla koll på vätskebala­nsen är att inspektera färgen på sin urin. Ljusgul betyder att den är bra, medan mörkt indikerar att man behöver fylla på med vätska, säger Eva Blomstrand.

Oavsett temperatur eller aktivitet finns en övre gräns för hur mycket vätska man kan ta upp.

– Är det varmt kan man tappa två liter i timmen, men kroppen kan bara absorbera ungefär 0,8 liter i tim- men. Därför är det ett problem att hålla vätskenivå­n vid långa lopp och träningspa­ss i värme.

Att dricka för mycket kan i extremfall vara lika skadligt som att dricka för lite. Det kan till exempel leda till hjärt-, lever- och njursvikt samt hjärnsvull­nad. Men för att hamna i riskzonen måste man dricka mycket stora mängder.

Dricker man några glas mer per dag än vad man egentligen behöver händer dock inte särskilt mycket alls, menar Blomstrand.

– Nej, det reglerar kroppen genom en ökad urinproduk­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland