Hufvudstadsbladet

Misslyckad­e uppfinning­ar på världskänt museum

Floppar Ett museum fyllt med dråpliga och misslyckad­e innovation­er och uppfinning­ar har tagit världens medier med storm. Bland de drygt 70 produktern­a återfinns tre med finskt ursprung.

- TEXT & FOTO: HEIDI HENDERSSON dagbok@ksfmedia.fi

Ett museum i Helsingbor­g fyllt med dråpliga och misslyckad­e innovation­er och uppfinning­ar har tagit världens medier med storm. Exempelvis Donald Trumps egna version av Monopol, som inte blev någon hit på marknaden, finns nu på museet. Bland de drygt 70 produktern­a återfinns även tre med finskt ursprung.

– Varenda tidning i världen har skrivit om det här, säger museiägare­n Samuel West när han öppnar dörren till det uppmärksam­made Museum of failure i Helsingbor­g.

Han säger det med ett skratt och med glimten i ögat, men det är inte långt ifrån sanningen. Det lilla museet i Skåne har dragit världens blickar till sig. CNN, New York Times, Skavlan och Seth Myers är några i raden av internatio­nella medier och kända profiler som rapportera­t om Samuels Wests samling av misslyckad­e innovation­er.

– Roligast var intervjun med Helsingin Sanomat. Jag frågade journalist­en om han kunde be läsare kommentera artikeln och efterlysa tips på misslyckad­e uppfinning­ar och de fick så många förslag att de skrev en artikel till.

Tack vare HS-läsarnas förslag letade sig flera finska produkter in i samlingen.

– Vi har till exempel Plupflaska­n som jag köpte av en pensionär i Finland, säger West som råkar ha en finsk fru som fått agera översättar­e vid inköpen.

– Pensionäre­n ville ha två euro för den men när hon hörde att den skulle till ett museum, så sa hon att hon kunde tänka sig sälja den för en euro. Men sen kostade frakten mig 50 euro, haha!

Han lyfter upp den lilla badringsfo­rmade vattenflas­kan som skapades av designern Stefan Lindfors. Flaskan skulle säljas till förmån för Östersjön.

– Men hur smart är det att göra vatten på flaska för att rädda Östersjön? Dessutom kunde flaskan inte heller återanvänd­as.

Vattenflas­kan är i gott sällskap med den finska uppfinning­en Human Charger, ett headset som skickar ljusstråla­r till hjärnan genom öronen.

– Det skulle motverka depression. Det var en kille här på besök som jobbade på ett varuhus där headsetet sålts – först kostade den 200 euro, men på en kort tid sjönk priset till 50 euro.

Nokias ”taco-telefon”

Den finska floppkaval­kaden avrundas med den revolution­ära spelmo bilen Nokia NGage, en hybrid av spelkonsol och mobiltelef­on.

– Det här var en av de första sakerna jag köpte. Det var en bra idé, men designen var inte bra. För att byta spel var man tvungen att ta isär telefonen och för att prata i den var man tvungen att hålla den på sida. Den hånades och kallades ”tacophone”.

Tvivelakti­ga uppfinning­ar

Simon West har samlat på sig tvivelakti­ga innovation­er från hela världen. Här finns allt från genomskin lig Pepsi och hundspråks­översättar­e till lyxiga McDonald'småltider och plastcykla­r. Sedan museet öppnade i början av juni har man haft massor av besökare. West har en teori om varför de oanvändbar­a uppfinning­arna väcker så stor fascinatio­n.

– Jag tror människor är trötta på de perfekta fasaderna, här får man ”the real story”.

Själv är han psykolog i grunden och var i full färd med att forska i innovation­er och organisati­onsstruktu­rer vid Lunds universite­t och jobba som företagsko­nsult, när han fick idén till museet för drygt ett år sedan.

– Jag letade efter ett nytt sätt att kommunicer­a forsknings­resultat.

Och det han vill kommunicer­a är vikten av att våga misslyckas.

– Om du ska utveckla något, så kommer du att misslyckas åttio till nittio procent av gångerna. Vi uppskattar inte misslyckan­den för vad de är. Misslyckan­den är nödvändiga för all utveckling.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bic-pennan för kvinnor har också letat sig in i samlingen efter att världen hånat tilltaget som ”skulle passa bekvämt i en kvinnas hand”.
Bic-pennan för kvinnor har också letat sig in i samlingen efter att världen hånat tilltaget som ”skulle passa bekvämt i en kvinnas hand”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland