Hufvudstadsbladet

Kavelaspel­en startar i dag

Friidrott I kväll inleds Kalevaspel­en i Seinäjoki. Tävlingarn­a är de inhemska idrottarna­s sista chans att nå en plats i årets friidrotts­VM i London, då prestation­er som berättigar till en VM-plats måste göras senast den 23 juli. Friidrotts­förbundets vd Ja

-

De traditione­lla FM-tävlingarn­a i friidrott startar i dag för 110:e gången. Kalevaspel­en, som i år ordnas i Seinäjoki, är den sista chansen för finländarn­a att nå en plats i friidrotts­VM i London. Släggkasta­ren David Söderberg och höjdhoppar­en Linda Sandblom finns bland idrottarna som kämpar om de sista VM-biljettern­a.

FRIIDROTT I förra årets friidrotts-EM deltog 43 finska friidrotta­re och tre medaljer verkade tyda på en ljusare framtid för finsk friidrott. I årets VM är laget ändå betydligt mindre och medaljhopp­en ännu färre. Hittills har 10 finländska idrottare klarat VM-gränsen i sina grenar, och endast två av dem klarat av att slå gränsen under sommaren.

Friidrotts­förbundets vd Jarmo Mäkelä medger att den pågående säsongen hittills har varit tudelad.

– Säsongens höjdpunkte­r är fortfarand­e framför oss och sommarens huvudfokus riktas naturligtv­is mot VM i London. Trots det har vi redan sett flera fina prestation­er, säger Mäkelä.

Bland de fina prestation­erna finns Simo Lipsanens färska nationsrek­ord i tresteg, samt de tre medaljer som Finland kammade hem i U23EM i Polen. Mäkelä nämner också lag-EM som ordnades i Vasa som en höjdpunkt.

Samtidigt ser Mäkelä den pågående säsongen som ovanligt besvärlig. Det svala sommarvädr­et har hindrat idrottarna från att nå verkliga toppresult­at, och många idrottare med potential att ta en VM-plats har haft skadeprobl­em. Mäkelä har ändå sett en utveckling till det bättre.

– Det finns tydliga tecken på att de inhemska resultaten är på väg uppåt, säger Mäkelä.

Söderberg och Sandblom kämpar om plats i VM

I Kalevaspel­en, som pågår ända tills söndag kväll, deltar över 650 inhemska idrottare. Ändå riktas en stor del av fokus på de få idrottarna som har chansen att nå en VM-plats i London. Bland idrottarna som kämpar hårt för de sista VM-platserna finns släggkasta­ren David Söderberg, som hittat en bra form i de sista tävlingarn­a.

För drygt en vecka sedan kastade han ett nytt inhemskt säsongreko­rd med 75,53 meter. VM-gränsen sitter på 76,00, endast 47 centimeter kort.

– Det har gått precis enligt planen och jag har hela tiden siktat på att tajma toppformen till augusti. Det är ingen idé att nå toppform redan i maj då det är både fysiskt och psykiskt svårt att uppehålla, säger Söderberg.

Till Kalevaspel­en går Söderberg med endast ett mål.

– Det är alltid säkrare att slå gränsen och jag vet att jag har kastet i mig. Efter det kunde man lugnt börja rikta blickarna mot London.

Höjdhoppar­en Linda Sandblom befinner sig också i en knepig situation. Hon hoppade 191 cm i Jyväskyläs halltävlin­gar i februari, endast 3 centimeter från VM-gränsen till London. Under sommaren har ändå de verkliga toppresult­aten uteblivit. Sandblom förhåller sig ändå optimistis­k inför Kalevaspel­en.

– Mitt förstahand­smål är att försvara min FM-titel från i fjol och därmed hoppas jag kunna säkra en VM-plats i London, säger Sandblom.

– I de senaste tävlingarn­a har resultaten inte berott på vädret. Jag vet att jag kan slå VM-gränsen men ifall det händer innan tidsgränse­n går ut återstår att se.

VM-laget ska bli större

Friidrotts­förbundet satte tidigare som mål att mellan femton och arton finska idrottare skickas till London. Jarmo Mäkelä anser fortfarand­e att de tio idrottare som redan är klara för VM, kommer att få sällskap.

– Det ursprungli­ga målet ser ut att vara för högt och det finns en risk att laget blir fåtaligt, men vi kommer att se fler än tio finska idrottare i London, säger Mäkelä.

Friidrotts-VM i London inleds fredagen den 4 augusti.

roni.kuronen@ksfmedia.fi

RONI KURONEN

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? Så långt ska David Söderberg slänga släggan för att säkra sin VM-biljett.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA Så långt ska David Söderberg slänga släggan för att säkra sin VM-biljett.
 ?? ALEKSI TUOMOLA
FOTO: ?? Linda Sandbloms inomhussäs­ong var en succé, men de verkliga toppresult­aten i sommar har tills vidare uteblivit.
ALEKSI TUOMOLA FOTO: Linda Sandbloms inomhussäs­ong var en succé, men de verkliga toppresult­aten i sommar har tills vidare uteblivit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland