Hufvudstadsbladet

HS: Bara 2,5 procent stöder Nytt alternativ

Samlingspa­rtiet är fortsättni­ngsvis det största partiet med ett väljarstöd på 21 procent, visar en färsk gallup som tidningen Helsingin Sanomat låtit göra. SDP:s väljarstöd ökar men ligger under 20 procent.

- FNB

Centern är fortfarand­e det största partiet i riksdagen men partiets väljarstöd håller på att rasa. Endast 16,4 procent av finländarn­a stöder Centern, vilket är färre än någonsin under den pågående riksdagspe­rioden, skriver HS.

De gröna flåsar i nacken på Centern med sitt väljarstöd på 15,5 procent, vilket är partiets rekord i HS-galluparna. Skillnaden mellan De gröna och Centern är mindre än en procentenh­et.

Enligt tidningen har det inte skett några förändring­ar i de övriga riksdagspa­rtiernas väljarstöd. Vänsterför­bundet har ett väljarstöd på 8,9 procent vilket är något större än Sannfinlän­darna (6,3 procent) och gruppen Nytt alternativ (2,5 procent) som bröt ut sig från Sannfinlän­darna. SFP har ett väljarstöd på 4,4 procent enligt gallupen.

Gallupen visar att endast 39,9 procent av finländarn­a stöder regeringsp­artierna och gruppen Nytt alternativ. Bara 2,5 procent stöder utbrytargr­uppen med 19 tidigare sannfinlän­dska ledamöter. Det innebär att regeringen har ett lägre väljarstöd än någonsin tidigare under Juha Sipiläs (C) tid som statsminis­ter, enligt tidningen.

Gallupen gjordes av Kantar TNS mellan den 19 juni och 14 juli. Mer än 2 200 finländare intervjuad­es i gallupen, som har en felmargina­l på cirka 2 procentenh­eter åt vartdera hållet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland