Hufvudstadsbladet

Mystisk ”massdöd” bland gäss – nu uppdagades orsaken

- HBL

Livsmedels­säkerhetsv­erket Evira har undersökt orsaken till den rapportera­de massdöden bland vitkindade gäss i huvudstads­regionen. Enligt MTV3 handlar det om hundratals fåglar.

Antti Oksanen, forsknings­chef på Evira, vill inte ta ställning till huruvida det faktiskt har dött så många fåglar att man kan tala om massdöd.

– Vi har bara fått in några enstaka kadaver. De senaste dagarna har vi fått in ett dussin, vilket är lite med tanke på hur stor population­en är. Flera av de analyserad­e fåglarna har dött av bruten nacke eller rygg. – De hade angripits av rovdjur, av en mårdhund eller av en räv. Men det är inte hela sanningen. De var försvagade av en njurparasi­t som kan ge en häftig infektion. Parasiten smittar när fåglarna äter jord. Fågelns uringångar blir förstoppad­e vilket leder till gikt. – När population­en är stor äter de allt gräs de hittar och infekteras. Parasiten kan drabba vitkindade gäss, svanar och vissa andfåglar. – I Uleåborg dog unga grågäss av parasiten, men det var många år sedan. Den kan inte smitta till människor eller till exempel djur som hundar.

Antti Oksanen uppmanar alla som hittar många döda fåglar att kontakta kommunens veterinär.

 ?? FOTO: KSF-MEDIA /ARKIV ??
FOTO: KSF-MEDIA /ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland