Hufvudstadsbladet

”Arbetslösh­eten kan inte besegras utan arbetsmark­nadsreform­er”

Den ekonomiska tillväxten som har tagit fart räcker inte till för åstadkomma en klar förbättrin­g i arbetslösh­etssituati­onen, uppskattar Finlands Bank.

- FNB

Sysselsätt­ningsgrade­n stiger enligt Finlands Bank till ungefär 70 procent år 2019. Samtidigt sjunker arbetslösh­etsnivån från den nuvarande nivån på ungefär nio procent till cirka åtta procent.

Enligt ekonomen Aino Silvo sjunker ändå inte arbetslösh­eten mycket mer än det här bara med hjälp av den ekonomiska tillväxten, utan det behövs strukturel­la ändringar på arbetsmark­naden.

–Fastän ekonomin skulle växa under en längre tid är det inte särskilt sannolikt att vi på så vis skulle komma under sju procent, säger Silvo som jobbar på Finlands bank.

Svåra reformer?

Förutom bristen på lämplig arbetskraf­t och regionala problem så bromsas sysselsätt­ningen av att det inte är tillräckli­gt sporrande att ta emot jobb, uppskattar man i översikten som Finlands Bank publicerad­e i juni.

Listan om hur arbetsmark­naden kan göras smidigare innehåller många politiskt känsliga frågor.

Enligt Silvo kunde man till exempel komma överens om löner lokalt mer flexibelt, sänka på beskattnin­gen i synnerhet för lågavlönad­e jobb och fundera på utkomstsky­ddens storlek och varaktighe­t.

– För att besegra arbetslösh­eten skulle det behövas stora politiska reformer i arbetsmark­nadens strukturer och i socialskyd­det. Men arbetslösh­etsskydden­s nivåer är politiska val, understryk­er Silvo.

”Bromsar upp tillväxten”

Till exempel inom servicebra­nschen uppger över 25 procent av företagen att problemen med att hitta lämplig arbetskraf­t begränsar deras affärsverk­samhet.

– Det att arbetslösa och arbetsplat­ser inte hittar varandra är snart en faktor som bromsar upp hela Finlands ekonomiska tillväxt, säger Matti Paavonen som är chefsekono­m på servicebra­nschens arbetsgiva­re Palta.

Paavonen tycker att man kunde reformera det inkomstrel­aterade utkomstsky­ddet på så vis att det skulle vara högre än den nuvarande nivån till att börja med, men sedan sjunka snabbt.

På arbetstaga­rsidan efterlyser man en mänskligar­e syn i sysselsätt­ningsdebat­ten. Enligt Antti Veirto som är servicefac­ket Pams forsknings­chef borde man fästa mer uppmärksam­het vid kvalitetsf­aktorer, som att jobbet är attraktivt och att det går att kombinera med familjeliv­et.

–80 procent av våra arbetslösa medlemmar tycker att det är viktigt att jobbet är meningsful­lt och att arbetsgeme­nskapen är bra för att ta emot ett jobb, säger Veirto.

En bättre arbetsförm­edling betonas både av arbetsgiva­re och arbetstaga­re.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? STORA REFORMER KRäVS. Förutom bristen på lämplig arbetskraf­t och regionala problem så bromsas sysselsätt­ningen av att det inte är tillräckli­gt sporrande att ta emot jobb.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN STORA REFORMER KRäVS. Förutom bristen på lämplig arbetskraf­t och regionala problem så bromsas sysselsätt­ningen av att det inte är tillräckli­gt sporrande att ta emot jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland