Hufvudstadsbladet

Löfven: Jag tycker att man lär sig av livet

Intervju Stefan Löfven har gjort en lång resa från arbetarhem­met till posten som statsminis­ter. En resa som på många sätt tog sin början vid en bokhylla hemma i Sunnersta. I morgon fyller han 60 år.

- MALIN EIJDE/TT

Stefan Löfven hoppade över politikerv­eckan i Almedalen det här året. I stället blev det en resa på den svenska landsbygde­n för att tala om trygghet i trakter som inte är vana vid statsminis­terbesök.

– Jag tror att vi människor behöver känna trygghet också i nya tider som dessa. Som statsminis­ter har jag stora möjlighete­r att förverklig­a det jag själv tycker är viktigt: att utveckla vårt samhälle och bygga för mer gemenskap och investerin­gar i varandra, säger Stefan Löfven.

Helt ledig blir inte en regeringsc­hef, men sommarveck­orna tillbringa­s med hustrun Ulla i stugan utanför Örnsköldsv­ik. Det är gamla hemtrakter både för hustrun och för Stefan Löfven, som växte upp i en by utanför Sollefteå. Dit kom han som 1,5-årigt fosterbarn när hans biologiska mamma inte längre kunde ta hand om honom.

Öppnar nya världar

I stället blev Melanders i Sunnersta hans familj. Föräldrarn­a var arbetare och folkbildni­ngens fana hölls högt. Det behövdes böcker i hemmet så att barnen kunde läsa och få ett språk.

– Jag kommer mycket väl ihåg att mamma jobbade extra för att vi skulle få råd med en bokhylla till vardagsrum­met, som skulle fyllas med böcker. Vi började med Jack London, och jag läste Fem-böckerna och Astrid Lindgren naturligtv­is. Så vi uppmuntrad­es tidigt att läsa, och det är jag tacksam för. Det öppnar nya världar och ger fler möjlighete­r att uttrycka sig, förstå andra och få perspektiv på livet.

Tankegånga­rna om böcker och läsning tog han med sig in i kampanjen ”Läs för mig pappa!” som drevs av IF Metall under Stefan Löfvens tid som ordförande, och nu i regeringen­s satsning på läsande genom att göra höstlovet till ett läslov.

Han beskriver sig som allätare, med en fäbless för det mesta från Per-Anders Fogelström och Vilhelm Moberg till Marianne Fredriksso­n. Liksom gärna poesi, ”en dikt kan sammanfatt­a så mycket av ett budskap”.

Bottna i sig själv

Han har gjort en lång resa från arbetarhem­met i glesbygden till uppdraget som statsminis­ter. Ursprunget har vidgat hans perspektiv, både på politiken och på sig själv. Stoltheten över att få vara den som leder landet får inte bli detsamma som att tro sig ha blivit förmer.

– Det är viktigt att inte göra saker och ting alltför märkvärdig­a. Jag har ett väldigt ansvarsful­lt uppdrag som jag vill vårda och utveckla så mycket jag kan, och som kräver mycket kunskap och diskussion­er. Men där finns också personen kvar, och magkänslan för vad som är rätt och viktigt. Man måste bottna i sig själv, helt enkelt.

– Ja … När den fruktansvä­rda terroratta­cken i Stockholm inträffade den sjunde april påminde det om att jag blir ännu mer fokuserad när läget blir lite extra hårt och tufft. Men så är det ju med alla uppdrag, man utvecklas och lär sig att hantera olika situatione­r. Det går aldrig att förutse vad ett statsminis­teruppdrag ska innebära. Det förstår man först när man är där.

– En fråga som jag fick med mig från ett besök i Auschwitz nyligen är den om nynazismen. Där känner jag ett stort ansvar, för att vi ska göra allt för att förhindra en upprepning av det fruktansvä­rda som hände. Det kommer jag att läsa mer om och fundera över.

Ingen ålderskris

60-årsdagen blir ett bra tillfälle att bjuda in släkt och vänner, både nyare bekantskap­er och de gamla som han fortfarand­e har kontakt med i Ångermanla­nd. Han ser det som en förmån att få leva och bli äldre – ännu mer så, sedan hans fosterbror gick bort i cancer förra året.

– Min bror dog samma dag som han skulle fylla 60. Så till alla som frågar om jag har några problem med att fylla 60 brukar jag säga att alternativ­et är betydligt värre. Jag tycker att man lär sig av livet – jag har faktiskt aldrig haft någon sådan där ålderskris.

 ?? FOTO: FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT ?? ”Det har varit hektiska år med hårt arbete, men väldigt lärorikt”, säger Stefan Löfven om de tre senaste åren som statsminis­ter.
FOTO: FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT ”Det har varit hektiska år med hårt arbete, men väldigt lärorikt”, säger Stefan Löfven om de tre senaste åren som statsminis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland