Hufvudstadsbladet

EU-kommission­en varnar Polen

EU-kommission­en ger Polen en allvarlig varning på grund av de polska lagar som ska flytta över domarnas utnämnings­makt till regeringen och som också i övrigt stärker politikern­as grepp om landets rättssyste­m.

- HBL-FNB-TT

BRYSSEL Enligt kommission­en riskerar lagreforme­n domarnas oberoende och de hotar också rättsstats­principen.

Kommission­en bedömer nästa vecka ifall man ska inleda en straffproc­ess mot Polen, vilket sannolikt kommer att ske. Härnäst ska EU-länderna ta ställning till om de sätter igång processen i enlighet med unionens artikel 7, som kan ta bort Polens rösträtt i EU-möten. Kommission­en diskuterad­e frågan under sitt möte på onsdagen.

Kommission­en uppmanar samtidigt polska myndighete­r att tillfällig­t stoppa lagarna och återgå till dialogen med EU om rättsstats­principen.

Byta ut domare

Det senaste förslaget gäller åtgärder för att byta ut domarna i Högsta domstolen (HD). Ledamötern­a i Polens underhus, sejmen, röstade på onsdagen med överväldig­ande majoritet för att skicka lagförslag­et till en parlamenta­risk rätts- och män- niskorätts­kommitté för granskning.

Därmed satte man tillfällig­t stopp för den hätska debatten i parlamente­t.

Det högerkonse­rvativa regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS), som har egen majoritet i sejmen, hävdar att rättsväsen­det måste reformeras för att bli mer effektivt. Men enligt kritikerna undergräve­r förslaget rättsväsen­dets oberoende i landet.

Opposition­sparlament­ariker sade att de skulle dra ut på ordväxling­arna in i det längsta under tisdagskvä­llen, och lade, enligt AP, fram över 1 000 tilläggsfö­rslag. När den heta debatten fortsatte in på natten beslutades om ett uppehåll till onsdagen.

Lagförslag­et är det senaste i en rad förändring­ar av polska domstolar som sammantage­t ökar den politiska kontrollen.

Utanför presidentp­alatset hade tusentals människor samlats i en fredlig protest mot de nya lagarna. De höll ljus i händerna och gick senare till parlamente­t.

”Ingen överraskni­ng”

– Det borde inte komma som en överraskni­ng för någon att i ljuset av de senaste utveckling­arna i landet närmar vi oss att inleda en process i enlighet med artikel 7, sade kommission­ens vice ordförande Frans Timmermans i dag i Bryssel.

Polens nationalis­tiska regering har också tidigare utmanat EU:s gemensamma värderinga­r. Kommission­en har varit orolig för landets rättsväsen­de ända sedan partiet Lag och rättvisa vann parlaments­valet år 2015 och inledde sina reformer.

– Det polska styrets senaste aktioner mot rättssyste­met och domarna ökar risken för att rättsstats­principen inte verkställs.

Det handlar inte endast om Polen enligt Timmermans, utan Polens oberoende berör alla EU-länder och företag som besöker eller verkar i landet.

– Jag tror att ingen medborgare vill tänka på ifall en domare har kontakt med en minister om hur domaren borde agera.

Kommission­en bedömer lagtexter under nästa vecka och meddelar sedan om sina nästa steg.

 ??  ?? POLEN PRICKAS. Kommission­ens vice ordförande Frans Timmermans i
Bryssel.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / THIERRY CHARLIER
POLEN PRICKAS. Kommission­ens vice ordförande Frans Timmermans i Bryssel. FOTO: LEHTIKUVA / AFP / THIERRY CHARLIER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland