Hufvudstadsbladet

Lehkosuo om motståndet: försvaret inte en styrka

HJK möter KF Shkendija i Europa Leaguekval­parets returmatch i dag. För en vecka sedan förlorade HJK den första matchen som spelades i Makedonien med siffrorna 1–3. I det finska lägret ses situatione­n som svår men inte som omöjlig.

- RONI KURONEN roni.kuronen@ksfmedia.fi

FOTBOLL HJK nådde inte ett önskat resultat i Europa League-kvalparets första match mot KF Shkendija. Helsingfor­slaget inledde starkt och stod för öppningsmå­let, men den makedonisk­a sommarsole­n gjorde sin uppgift då temperatur­en på 38 grader visade sig vara gift för nordborna. Konsekvens­erna blev till slut två utdömda straffar och ett rött kort, samt det faktum att HJK i dag startar dagens hemmamatch ur ett underläge på 1–3.

Det går alltid att lära sig av sina förluster. HJKs förbundska­pten Mika Lehkosuo försäkrar att de gjort sina hemläxor och vet vad som krävs av laget för att avancera till nästa omgång i turneringe­n.

– Första matchen bjöd inte på några överraskni­ngar och vi vet vilka områden de är starka på. Däremot lärde vi oss vad som fungerade emot oss, säger Lehkosuo.

– Shkendija är inte bekvämast då de tvingas att försvara. Förra veckans match visade var de hittade utrymme för att bryta sig igenom vårt försvar. Vi märkte också vissa svagheter i deras press och försvarssp­el som öppnar nya möjlighete­r för oss.

KF Shkendija har mycket tekniska spelare och Lehkosuo tror därför inte att matchunder­laget eller förhålland­ena påverkar lagets prestation. Han litar ändå på att returmatch­en i Helsingfor­s kommer att bli besvärlig för gästerna.

– Om Shkendija vill gå vidare måste även de kunna förbättra sitt eget spel. Vi var väldigt långt från vår egen nivå i förra matchen och där kommer vi se en förbättrin­g. Vi har varit starka på hemmaplan denna säsong och vi siktar på att fortsätta på samma sätt, säger Lehkosuo.

”Vi måste undvika egna misstag”

HJK:s målvakt Thomas Dähne var på samma linje med lagets träning.

– På bortaplan är vi inte alltid så dominanta och vi spelar inte alltid så bra, men vi är ett helt annat lag då vi spelar framför hemmapubli­k.

Dähne vet att det inte är ett lätt uppdrag att vända 1–3 underläget till en seger, men han vet var HJK har sina chanser.

– Shkendija är ett lag som lever på att ha bollinneha­vet och nittio minuter är en lång tid i fotboll. Lyckas vi sätta in ett tidigt mål kan det skaka dem riktigt ordenligt och därför tror jag inte att de har råd att enbart försvara sin ledning, säger Dähne.

– Vi måste kunna undvika lätta misstag och ha bättre kommunikat­ion mellan spelarna i laget. Vi måste samla ihop all den fokus och energi som finns i laget inför matchen, gå ut på plan och kämpa för varje boll.

Matchen mellan HJK och KF Shkendija spelas klockan 19.00 ikväll.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? HJKs kapten Rafinha, förbundska­ptenen Mika Lehkosuo, samt målvakten Thomas Dähne är klara för att ta revansch mot det Makedonisk­a motståndet.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG HJKs kapten Rafinha, förbundska­ptenen Mika Lehkosuo, samt målvakten Thomas Dähne är klara för att ta revansch mot det Makedonisk­a motståndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland