Hufvudstadsbladet

Polen på glid mot diktatur

- Österbotte­ns Tidning

I och med att ett land ansluter sig till EU förbinder man sig också att leva upp till idealet om rättsstate­n. Redan Montesquie­u slog fast teserna om maktdelnin­g och rättsväsen­dets oberoende. Så där liksom i princip i alla fall. Den senaste tidens utveckling har visat hur tandlöst EU står inför medlemslän­der som börjat tumma på idealen.

Under veckan som gick antog det polska parlamente­ts underhus en lag som skulle ge parlamente­t makt vid tillsättan­det av domare.

Regeringsp­artiet lag och ordning (PiS) vill också tvinga alla medlemmar av Högsta domstolen som inte godkänts av justitiemi­nistern att avgå.

I söndags protestera­de tusentals polacker på gator och torg mot lagförslag­et, skanderade ”skäms, skäms” och anklagade president Jaroslaw Kaczynski för diktatorsf­asoner.

Den polska demokratin underminer­as inte enbart av ingreppen på rättsväsen­det. Regeringen har också skärpt kontrollen över det tidigare fristående statliga rundradiob­olaget.

Också detta har väckt starka protester.

Polen verkar gå samma väg som Ungern där man sedan premiärmin­ister Viktor Orbán tillträdde 2010 starkt har begränsat yttrandefr­iheten och också där gjort ingrepp i domstolarn­as oberoende.

Samtidigt har både Ungern och Polen vägrat ta sitt ansvar för de europeiska flyktingst­römmarna enligt de kvoter man slagit fast inom EU.

Allt medan EU nöjt sig med tandlösa fördömande­n. Samtidigt är Polen stor nettomotta­gare av stödpengar från EU.

Det är i sådana här situatione­r vi behöver ett starkt EU. Medlemskap­et ger förpliktel­ser, inte bara förmåner.

Om rättsstate­n är hotad måste EU köra över de nationella beslutsfat­tarna. Kan ett land inte leva upp till de gemensamma idealen måste det ta konsekvens­erna.

Henrik Othman

 ??  ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland