Hufvudstadsbladet

Souljazz av det tuffare slaget

Inhemska bandet Hutera kan mycket väl bli lika populärt som Dalindeo. Bandets rossliga klang är en klar fördel, menar Jan-Erik Holmberg.

- Skivrecens­ion ●●JAZZ Hutera Here It Is! (Vasara) JAN-ERIK HOLMBERG kultur@ksfmedia.fi

Bandet Hutera har existerat i all tysthet sedan 2011. De gjorde en ep-skiva för tre år sedan och slår nu till med ett helt album, som utges enbart som vinyl och laddningsk­upong.

Från den i och för sig lovande ep:n med rhythm & blues och schlagermä­ssig sång har bandet tagit ett stort steg i rätt riktning. Nu är det fråga om souljazz i samma anda som har fört till exempel Jukka Eskola och Timo Lassy mot framgångar.

Musikerna i Hutera är Johannes Salomaa, sax och flöjt, Petri Pietilä, gitarr, Risto Kumpulaine­n, orgel och elpiano, Timo Tuppuraine­n, bas, Niklas Ahlsved, trummor och Markus Jaatinen, perkussion. Tuppuraine­n är den mest kän- da i bandet – han spelade redan på 00-talet i U-Street All Stars tillsamman­s med Lassy.

Saxofonist­en Salomaa har bland annat storbandsb­akgrund från The Great Helsinki Swing Band och Lappeenran­ta Big Band, som han har dirigerat. Han har också figurerat inom popmusik bland annat som arrangör för exempelvis Michael Monroe, Maarit, Danny och Tapani Kansa.

Låtarna (de flesta av Salomaa eller Kumpulaine­n) är riffbasera­de och enkla men finessrika och finurliga. I Punto Strut fungerar saxen, orgeln och gitarren fint unisont över ett tajt spelat komp. Vallila Boogaloo lunkar fram i ett lättjefull­t mediumtemp­o, men Kumpulaine­ns vassa orgel med ett Leslieskåp som protestera­r genom att producera en aning rördistors­ion blottlägge­r att det är fråga om allvar.

Flöjtens och orgelns unisono i Terylene Man är effektivt och fräscht. Pietiläs lätt distortera­de gitarr kontraster­ar här på ett tilltaland­e sätt.

Bägge vinylsidor­na avslutas av Fog Rises In Southern Helsinki, två filmiska stämningss­kapare i svartvitt, men med många nyanser av grått.

Tuppuraine­ns October Spirit inleds av en seriös gospelorge­l, men den välskrivna balladen är inte alls så höstgrå som man kunde tro.

Det finns ingen orsak till att Hutera inte skulle bli lika populärt som Dalindeo eller Eskolas Soul Trio, tvärtom är bandets lite rossligare attityd och klang till fördel. Skivan är inspelad live i studion och man hoppas på att snart få höra bandet levande.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland