Hufvudstadsbladet

200 år sedan Jane Austens död – firas med ny sedel

- FNB–AFP

På tisdagen har det gått 200 år sedan författare­n Jane Austens död år 1817. Austen dog som 41-åring strax efter att hon blivit känd. Till Austens kändaste verk hör Förnuft och känsla, Stolthet och fördom och Emma. I sina böcker behandlade hon den engelska lantadelns liv och relationer. Litteratur­forskare och kritiker har sett Austens verk som noggranna skildringa­r av samtiden, även med tydlig kritik mot klassamhäl­let.

I Austens produktion framkommer också författare­ns över kvinnornas ställning som till stor del var beroende av makens inkomster. Austens verk har översatts till flera språk och sålts i miljoner exemplar. Böckerna har också blivit filmatiser­ade och televisera­de.

Författare­n firas i Storbritan­nien bland annat med en ny 10-pundsedel. På den nya sedeln har drottning Elizabeths porträtt ersatts med ett porträtt på Jane Austen. I författare­ns hemtrakter i södra England ordnas rundvandri­ngar och utställnin­gar om hennes liv.

 ?? FOTO: CASSANDRA AUSTEN ?? JANE AUSTEN. Tecknad av systern Cassandra Austen, pennteckni­ngen från 1810 är det enda kända porträttet.
FOTO: CASSANDRA AUSTEN JANE AUSTEN. Tecknad av systern Cassandra Austen, pennteckni­ngen från 1810 är det enda kända porträttet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland